Linkovi

Putujuća izložba dečjih slika u UN


Putujuća izložba dečjih slika koja je sada otvorena u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, predstavlja izbor od oko dve stotine hiljada radova nastalih tokom sedamnaestogodišnjeg međunarodnog nadmetanja. Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine je pokrovitelj nadmetanja i organizator nedavne aukcije u Njujorku, na kojoj su prodati neki od najboljih radova - da bi se prikupljena sredstva iskoristila za podizanje svesti o klimatskoj promeni.

Čovek povijen pod udarima vetra sa slomljenim kišobranom, naslikan ispred mape sveta. To je jedna od nagrađenih slika na izložbi dečje umetnosti Ujedinjenih nacija pod naslovom „Slikaj za planetu".
Ečim Stajner je izvršni direktor Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine, koji je pokrovitelj nadmetanja „Slikaj za planetu". Agencija je nedavno dovela decu umetnike sa nekoliko kontinenata u Njujork, na izložbu Svetske organizacije i aukciju njihovih radova.

„Ove godine smo rešili da iskoristimo izbor ovih slika da bismo pokazali kako deca i mladi gledaju na klimatsku promenu, izazove sa kojima je suočena životna sredina i način na koji oni vide svoju budućnost, ali i našu odgovornost da već danas nešto uradimo."

Među nagrađenim su i radovi dece iz Tajlanda, Kine, Nigerije, Kenije, Rusije, Jermenije i Ukrajine i drugih zemalja. Neki od radova su optimistički i prikazuju sunce i vetar kao nove izvore energije. Na drugim su arktičke životinje koje kopne na vrućini – ili čak sama iscrpljena i oznojena planeta. Neki radovi sugerišu očaj u degradiranom svetu. Devetogodišnja Ketrin Liu iz Sjedinjenih Država svojom slikom predlaže promenu.

„U svetlosnom mehuru je sve dobro i sve što bi trebalo da radimo i koristimo, a izvan njega je sve loše i razoreno i stvari koje ne bi trebalo da diramo."

Gaj Nindorera, star 14 godina, svedok je gladi koju izaziva razaranje životne sredine u njegovom Burundiju. Njegova slika - i animacija Ujedinjenih nacija koja ide uz nju - pokazuje dve moguće sudbine sveta, prikazane na dve suprotne strane jednog starog drveta.

„Ako nastavimo da uništavamo životnu sredinu, svi bismo mogli da poumiremo. U ovom trenutku smo žrtve ljudskih aktivnosti, žrtve sopstvene delatnosti. Zbog toga mislim da treba da stanemo i uradimo nešto dobro."

Ečim Stajner iz agencije Ujedinjenih nacija ističe da je nedavno istraživanje te agencije pokazalo da mladi ljudi i deca širom sveta ocenjuju da je klimatska promena razlog za najveću zabrinutost. On dodaje da dečja umetnost predstavlja najbolji način za izražavanje te zabrinutosti.

„Slike su samo jedna od mogućnosti da se to iskaže. Postoji mnogo, mnogo različitih načina. Ali ponekad, slikovnost umetnosti prevazilazi jezik i jezičke i kulturne barijere. Slike govore celoj svetskoj populaciji."

Aukcijskom prodajom 26 slika u Njujorku, prikupljena je 21 hiljada dolara za Dečji fond Ujedinjenih nacija - da bi se pomoglo deci na područjima pogođenim nesrećama povezanim sa promenom klime.

XS
SM
MD
LG