Linkovi

Američka privreda beleži tromesečni pad aktivnosti


Prema najnovijem izveštaju američka privreda se smanjila u periodu između jula i septembra, što je znak da je u Sjedinjenim Državama došlo do recesije.

Američki Sekretarijat za trgovinu saopštio je danas da je bruto nacionalni proizvod – odnosno vrednost sve robe i svih usluga proizvedenih u tom periodu – pao za tri desetine procenta. To je najveća kontrakcija u poslednjih sedam godina i predstavlja veliki preokret u odnosu na prethodno tromesečje, tokom kojeg je bruto nacionalni proizvod porastao za 2,8 procenata. Istovremeno sa kontrakcijom privrede zabeleženo je i smanjenje prodaje robe široke potrošnje – osnovnog stuba američke privrede – što se dogodilo prvi put u približno dve decenije. Obim privrednih investicija takođe je opao.

Po definiciji, recesija nastaje kada se privredna aktivnost u nekoj zemlji smanjuje tokom dva uzastopna tromesečja. Ali sve je veći broj ekonomista koji kažu da drugi statistički podaci, uključujući stopu nezaposlenosti, pokazuju da je američka privreda već u recesiji.
U izveštaju koji je danas objavio američki Sekretarijat za rad kaže se da je broj Amerikanaca koji primaju pomoć za nezaposlene porastao na više od 3 miliona i 700 hiljada i da se približava najvišem broju u poslednjih 5 godina.

XS
SM
MD
LG