Linkovi

Vanredni sastanak Evropske komisije posvećen finansijskoj krizi


Evropska komisija je današnje vanredno okupljanje u cjelosti posvetila aktuelnoj finansijskoj krizi. Najviši zvaničnici Komisije naglašavaju kako se na krizu može odgovoriti samo zajednički, evropski, što bi trebalo da bude i platforma za globalni samit o finansijskoj krizi, planiran za polovinu narednog mjeseca u Vašingtonu.

Vanredni skup članova Evropske komiksije održan je u trenutku kada finansijski sistemi članica neizostavno traže pomoć države - tako je po hitnom postupku odobren potez Berlina kojim se sa 500 milijardi eura pomažu tamošnje finansijske institucije. Madjari pozajmljuju od Brisela, MMF-a i Svjetske banke rekordnih 20 milijardi eura, a rumunski premijer situaciju u svojoj zemlji opisuje kao "posljednje trenutke Titanika, gdje je onima na donjim palubama voda do vrata, a iznad njih orkestar još svira, nemajući pojma da su udarili o ledeni brijeg."

U takvoj atmosferi, Evropljani pripremaju zajedničke stavove pred globalni samit o finansijskoj krizi, zakazan za sredinu narednog mjeseca u Vašingtonu, a prije njega i za samit evropskih lidera, naredne sedmice u Briselu.

"Naš ključni priopritet je da umanjimo posljedice krize po radna mjesta, kupovnu moć i prosperitet naših gradjana.Ekonomskoj recesiji se moramo suprotstaviti na sličan način kako smo to učinili sa finansijskom krizom - snažno i koordinirano. Ključni insturmenti su još uvijek u rukama država članica ali ako želimo uspjeti, moramo raditi zajedno, na nivou EU", kaže predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Već sada su u Evropi na svakom koraku vidljivi znaci ekonomske krize - vijesti nacionalnih programa počcinju sa novim otpuštanjima radnika, gašenjem fondova i investicija.

Brisel će na skori globalni samit u Vašingtonu doneti predlog ozbiljnije kontrole finansijskog tržišta, zagovarajući više racionalnosti, štednje za najteže trenutke:

"Novi pakt poziva na štednju u dobra vremena i veću fleksibilnost u teška vremena u kakvima smo danas", kaže evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove, Žoakin Almunija.

Evropljani već jasno vide recesiju u svojim životima- kupuje se manje, potrebe se svode na osnovne i niko u potpunosti ne veruje predvidjanjima da će recesija trajati tek do polovine naredne godine- umesto toga, sve je jasnija svest da su ekonomske sudbine globalno povezane, što je još jedan glas za nova globalna rešenja finansijskog sistema...

XS
SM
MD
LG