Linkovi

Klark: Medju komentatorima nema sumnje da će Obama pobediti


Nedelju uoči predsedničkih izbora u Sedinjenim Državama, saradnik Karnegijevog saveta za etičke i međunarodne odnose, Džonatan Klark, u razgovoru za Glas Amerike osvrnuo se na strategiju predsedničkih kandidata i izazove pred kojima će se naći nova američka administracija.

Klark: “Sva ispitivanja javnog mnjenja daju senatoru Baraku Obami prednost ne samo na nacionalnom planu, nego i u ključnim državama, koje su mu neophodne da bi pobedio na izborima. Nema sumnje medju komentatorima i analitičarima u Sjedinjenim Državama da će Obama pobediti, ali se i dalje može dogoditi nešto nepredvidljivo, kao što je neka nova spoljnopolitička, ili još veća ekonomska kriza, što bi moglo da utiče na ishod izbora. Senator Obama je pokazao bolju strategiju, usredsređujući se na ključna pitanja, kao što su ekonomija, finansijska kriza, zdravstvo, poreska politika, itd. Obama sada ima daleko više sredstava za promovisanje svojih stavova od Mekejna, a to je u završnici trke presudno. Kako sada stoji situacija, verovatno je da će on biti pobednik”.

Glas Amerike: Šta bi mogli da budu ključni izazovi nove administracije?

Klark: “Ko god da pobedi na izborima, moraće da se suoči sa glavnim prioritetom - ekonomskom krizom, koja je bila u središtu predizbornih predsedničkih debata i američke javnosti, u kojima je Obama stekao prednost. Što se tiče spoljne politike, postoje značajne razlike izmedju Obame i Mekejna u pogledu Iraka. Obama se zalaže za brže i definitivno povlačenje američkih snaga, a senator Mekejn je ambivalentan prema vremenskom okviru povlačenja i politici prema Iraku uopšte. Druge važne teme nove administracije su Pakistan i Avganistan, kao i Rusija i Kina. Pakistan i Avganistan kao nova žarišta terorističkiih aktivnosti, a Rusija i Kina, kao zemlje koje postaju ekonomski i vojno sve snažnije i shodno tome sve veći izazov za Sedinjene Države. Inače, senator Obama će biti otvoreniji u odnosima sa Evropskom unijom i nastojaće da se približi Rusiji”.

Glas Amerike: Kako bi nova administracija mogla da se postavi prema Balkanu, Srbiji i Kosovu?

Klark: “Mislim da će Balkan biti na dnu prioriteta, sa jednim izuzetkom. S obzirom da će odnosi sa Rusijom imati relativno visok prioritet - kako zbog ruskog gasa i odnosa Moskve sa Briselom, tako i zbog uticaja Rusije na Bliskom istoku - mislim da će doći do tihog preispitivanja posledica priznavanja nezavisnosti Kosova, koje bi moglo da se pretvori u neravnomeran porast interesovanja za Balkan i Kavkaz - kao posledice priznavanja nezavisnosti Kosova i ruske vojne intervencije u Gruziji. Naime, na Zapadu raste konsenzus da je odluka o Kosovu doneta ishitreno i bez saglasnosti Moskve, što je doprinelo pogoršavanju odnosa sa Rusijom i ako bi Zapad nastavio da insistira na daljim ustupcima, posebno u pogledu Srbije, to bi dovelo da odredjenih reprekusija u odnosima sa Rusijom, što će Zapad od sada svakako nastojati da izbegne”.

XS
SM
MD
LG