Linkovi

Veliki skok akcija širom sveta, Gordon Braun traži pomoć za MMF


Berze u Sjedinjenim Državama, Nemačkoj i Hong Kongu ostvarile su izuzetno velike dobitke u utorak. Vodeći indeks na Volstritu, Dau Džons, porastao je za gotovo 11 odsto, kao i drugi indeksi na njujorškoj berzi.

Prethodno je hongkonški Hang Seng zabeležio porast od preko 14 odsto, dok je vodeći indeks na frankfurtskoj berzi porastao preko 11 odsto. Berze u Tokiju, Parizu i Londonu takodje su imale pozitivne rezultate. Uspešni rezultati na berzama usledili su posle najavljenih mera brojnih vlada širom sveta da stabilizuju posustalu globalnu ekonomiju. Investitori očekuju da će centralne banke u SAD i Evropi uskoro smanjiti kamatne stope kako bi podstakle ekonomsku aktivnost.

U medjuvremenu, britanski premijer Gordon Braun izjavio je da je prioritet Londona i Pariza da spreče da se globalna finansijska kriza proširi na istočnoevropske ekonomije u tranziciji. Braun kaže da bi Medjunarodni monetarni fond mogao da ostane bez novca u nastojanju da pomogne ekonomije širom sveta, zapalim u finansijsku krizu. Braun je apelovao na zemlje sa znatnim rezervama, poput Kine, i naftom bogate države persijskog zaliva, da daju veće doprinose fondu, koji u poslednje vreme nastoji da pomogne izvesnom broju zemalja, uključujući Ukrajinu i Island.

Premijer Braun je uputio pomenuti apel pre odlaska u Francusku, radi razgovora o ekonomskim pitanjima sa predsednikom Nikolom Sarkozijem. On takodje treba prekosutra u Londonu da se sastane sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U medjuvremenu, centralne banke dve vodeće ekonomije mogle bi da smanje svoje ključne kamatne stope u nastojanju da podstaknu rast.

Najviši funkcioneri američke Uprave federalnih rezervi počeli su danas dvodnevni sastanak i mogli bi već sutra da objave smanjenje pomenute kamatne stope. Predsednik Evropske centralne banke navodi da će ta institucija takođe verovatno smanjiti kamatne stope naredne nedelje.XS
SM
MD
LG