Linkovi

Republikanci se suočavaju sa mogućim velikim gubicima u Kongresu


Republikanci se suočavaju sa mogućnošću značajnih gubitaka u Predstavničkom domu posle novembarskih predsedničkih izbora. Mnogi analitičari očekuju da će republikanci izgubiti najmanje 20 mesta u Predstavničkom domu, ali neki predvidjaju potencijalne gubitke od 30 ili više mandata od 435 mesta u Predstavničkom domu. Dok Amerikanci generalno imaju negativan stav prema Kongresu, demokrate su iskoristile opšti trend nezadovoljstva u društvu.

Iako će Amerikancima na umu biti mnoga pitanja kada budu kretali na birališta 4. novembra, najviše ih zaokuplja globalna finansijska kriza, za koju se većina analitičara slaže da glasače podstiče ka velikim promenama u Vašingtonu a republikanske kandidate čini ranjivim širom zemlje.

Demokrate trenutno imaju prednost od 235 u odnosu na 199 republikanskih mesta u Predstavničkom domu, gde je jedno mesto trenutno upražnjeno. Iako republikanski lideri u javnosti nastoje da očuvaju svoj optimizam, već početkom 2008. pojavili su se loši znaci za ovu stranku. U prvim mesecima godine, tri ključne države koje su decenijama držali republikanci prešle su u ruke demokrata na prevremenim izborima koji su vidjeni kao važan rani pokazatelj raspoloženja javnosti. U isto vreme, od izbora u sredini Bušovog drugog mandata, 2006. godine, broj Republikanaca koji su napustili Kongres bilo zbog penzije ili kandidovanja za viši položaj, nadmašio je odlazak demokrata u odnosu 29 prema 6.

Demokrate i Republikanci iznose suprotstavljene predloge šta bi radili u Vašingtonu ako budu izabrani za poslanike, ali takodje imaju mnogo zajedničkih tačaka kada je reč o finansijskoj krizi koja je zadesila Ameriku. U 15-om distriktu u državi Ohajo, u kojoj su Republikanci odneli tesnu pobedu 2006, demokrata Meri Džo Kilroj takmiči se protiv republikanca Stiva Stajversa.

"Moramo da brzo reagujemo kako bismo uveli veću superviziju i regulativu i okončali rizično ponašanje na Vol Stritu koje nas je i dovelo u ovu krizu", kaže Kilroj, a Stajvers ističe:

"Moramo da se postaramo da dodje do pametnih investicija, i da poreski obveznici ne plaćaju za ponašanje Vol Strita".

U Koloradu, gde je, prema anketama, Barak Obama u značajnom vodjstvu u odnosu na Džona Mekejna, aktuelna republikanska članica Predstavničkog doma, Merilin Masgrejv i demokratska kandidatkinja za Kongres, Betsi Marki, razmenile su sledeće stavove u vezi sa energetskom politikom:

"Moja protivnica je glasala protiv svakog zakona o obnovljivoj energiji koji je došao pred Kongres u protekle četiri godine", rekla je Marki, na šta je Masgrejv odgovorila:

"Uvek ću glasati protiv zakona ako sadrži odredbe o dodatnim izdvajanjima i podrazumeva povećanje poreza, i to je bio razlog što sam glasala protiv tih zakona".

Pored ekonomije, ratovi u Iraku i Avganistanu takodje ne idu u prilog Republikancima, koje uz to opterućuje loš rejting popularnosti predsednika Buša. Prema internom dokumentu Republikanske partije koji su objavili US News & World Report, i multimedijalna politička novinska organizacija Politico, 58 republikanskih mesta u Predstavničkom domu je na neki način ugroženo, dok ozbiljna opasnost preti mandatima čak 34 poslanika.

Demokrate nisu bez problema. U Floridi, šanse Demokrate Tima Mahonija da osvoji ključno republikansko mesto ugrozila je njegova privatna afera, dok se Demokrate suočavaju sa teškim trkama u ključnim državama kao što je Pensilvanija. Dok bi Demokrate mogle da naglo povećaju svoju većinu u Predstavničkom domu, stanje u Senatu je manje izvesno. Republikanci bi ipak mogli da zadrže dovoljno mesta da blokiraju donošenje zakona.

XS
SM
MD
LG