Linkovi

Vrednost akcija na svetskim berzama i dalje u padu, širi se strah od globalne recesije


Britanski premijer Gordon Braun saopštio je da će se u četvrtak sastati u Londonu sa liderima Francuske i Nemačke u cilju pronalaženja rešenja za globalnu finansijsku i ekonomsku krizu.

To je najnoviji u nizu pokušaja svetskih lidera da se stabilizuju uzdrmana finansijska tržišta. Jedan od najavljenih poteza u tom cilju je i dalje smanjenje kamatnih stopa - u Evropi kao i u Sjedinjenim Državama. Očekuje se da će američke federalne rezerve doneti takvu odluku već u sredu, a Evropska centralna banka početkom novembra.

Posle brojnih uspona i padova tokom današnje sesije na Volstritu, vodeći indeksi zabeležili su novi pad od 2,5 do preko 3 odsto. Rezultati evropskih berzi su bili mešoviti, ali su berze u Aziji zabeležile rekordne gubitke. Japanski Nikkei izgubio je preko 6 odsto vrednosti i pao na najniži nivo u proteklih 26 godina, dok je hongkonški Hang Seng izgubio gotovo 13 odsto vrednosti.

Japanske hartije od vrednosti su takođe doživele pad dok jen jača u odnosu na dolar, što čini japanski izvoz skupljim u inostranstvu. Jen se danas prodavao za 93,2 centa. Grupa sedam industrijalizovanih zemalja izrazila je juče zabrinutost zbog "prevelikih" oscilacija u vrednosti jena i obećala da će preduzeti "adekvatnu akciju" u cilju stabilizacije finansijskih tržišta. To saopštenje podstaklo je izglede za koordinisanu akciju grupe G-7 kako bi se ograničilo povećanje vrednosti jena.

Jedina dobra vest odnosi se na cenu nafte, koja je krajem dana opala za nešta manje od dolara - na 63 dolara i 22 centa za barel. Pad cena nafte nastavlja se uprkos odluci naftnog kartela OPEK, u petak, da smanji dnevnu proizvodnju za milion i po barela dnevno. Od rekorda dostignutog u julu - od 147 dolara za barel, cene nafte opale su za preko 50 odsto.

XS
SM
MD
LG