Linkovi

Grim: Uloga SAD na Balkanu više nije dominantna, nego partnerska sa EU


O predsedničkoj kampanji – manje od dve nedelje uoči izbora, o globalnoj ekonomskoj krizi i ulozi Evropske unijeu njenom rešavanju, za "Glas Amerike" govori saradnik lista Politiko, Rajan Grim.

Grim: “Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da Obama vodi sa više od 10 poena, što je velika prednost u zemlji u kojoj su predsedničke trke obično tesne, često skoro 50 prema 50 odsto. Što duže kampanja bude fokusirana na ekonomiju, Obama će povećavati prednost. Istovremeno, ovo je veoma duboka i teška finansijska kriza za koju je potrebna globalna saradnja. Poznato je da se planira svetski ekonomski samit o finansijskoj krizi, a istovremeno – u kontekstu međuzavisnosti - pozitivno se govori i o Kini, koju Sjedinjene Države sada nazivaju saveznicom na finansijskom polju, a i sama Kina shvata da ne može biti izolovana i da se mora uključiti u rešavanje globalne krize, tim više što Peking drži velike dolarske rezerve.”

Glas Amerike: Ko bi mogao da ima bolju strategiju za rešavanje finansijske krize — Obama ili Mekejn?

Grim: “Niko ne zna tačno kako izaći iz ove krize, ali se može reći da je Obama zauzeo daleko centralniju, globalističkiju poziciju, za koju svetska ekonomska elita veruje da će biti rešenje ovog problema, odnosno multilateralan, globalan put. S druge strane, Mekejn je politički nedovoljno opredeljena osoba, čija pozicija nije koherentna i često je promenjljiva, tako da nije jasno za koje rešenje se zalaže. Uz to, sasvim je otvoreno pitanje kako i na koji način prići rešavanju ovog problema.”

Glas Amerike: Izgleda da Sjedinjene Države prepuštaju Evropskoj uniji da preuzme incijativu u rešavanju finansijske krize, ako je suditi po izjavama francuskog predsednika Nikole Sarkozija?

Grim: “Sarkozijeve izjave pokazuju da Sjedinjene Države prihvataju multilateralno rešavanje ovog problema, u koje bi bila uključena i Evropska unija, tako da se era takozvane kaubojske diplomatije približava kraju. Drugim rečima, ova kriza pokazuje da su Sjedinjene Države spremne da sarađuju sa Evropskom unijom u ovakvim i sličnim međunarodnim pitanjima.”

Glas Amerike: Sjedinjene Države su takođe upravo potpisale sporazum da prvi put učestvuju u jednoj misiji Evropske unije - u misiji na Kosovu?

Grim: “Američko angažovanje pokazuje da Vašington stvarno želi da ta misija uspe i da istovremeno zadrži izvesnu kontrolu nad događajima na Kosovu. U tom smislu, ova akcija Sjedinjenih Država je simbolična demonstracija tih namera s jedne strane, a sa druge, pokazuje da je veća saradnja sa Evropskom unijom neminovna, odnosno da uloga Vašingtona više nije dominantna, nego partnerska.”

XS
SM
MD
LG