Linkovi

Fejta: Srbija mora da prihvati da će Kosovo nastaviti svoj put


Doskorašnji pomoćnik američkog sekretara za odbranu Danijel Fejta, inače potpredsednik Grupe Koen, konsultantske firme za strateška pitanja, koju je osnovao bivši sekretar za odbranu Vilijam Koen, govori za Glas Amerike o odnosima Srbije i Kosova. U drugom delu intervjua, Fejta se osvrnuo na misiju koju Evropska Unija treba da preuzme od Ujedinjenih nacija na Kosovu.

“To je očigledno osetljivo pitanje za Srbiju, jer Beograd, a i Moskva, tvrde da bi Ujedinjene nacije trebalo prethodno da se saglase da EU preuzme tu misiju. Mislim da će Evropska Unija usko sarađivati sa Beogradom kako bi se pronašlo rešenje koje bi zadovoljilo obe strane. Zadatak Evropske misije je da pruži policijsku obuku, kontrolu nad policijom na Kosovu i njenim granicama, što je sve dobro za Srbiju“.

Fejta je učestvovao u zvaničnim razgovorima sa srpskim predstavnicima o razvijanju saradnje između Srbije i NATO-a.

“Moram reći da me njihovo reagovanje nije iznenadilo. Pominjali su sve, od ‘Vi nikako ne razumete da Srbija i NATO ne mogu skupa. NATO je bombardovao Kosovo, NATO je neprijatelj. Razgovor o Srbiji i NATO-u je tabu tema’. No, potom bi nastavili: ‘ali želimo da održimo partnerstvo. Mi smatramo da su partnerstvo i vojna saradnja mogući. I mi se za to zalažemo’. Rekao bih da je NATO političko pitanje, koje narod Srbije odbija.”

Fejta smatra da treba ispraviti iskrivljenu sliku o NATO-u koja vlada u Srbiji.

“Kao što sam to rekao srpskim zvaničnicima, na liderima je da objasne svojim građanima šta NATO jeste i šta NATO nije. Hrvati su takođe kritikovali NATO posle 1995. Govorili su da je NATO neprijatelj, jer je dozvolio Miloševiću da čini razne stvari i da nije intervenisao da zaštiti bosanske Hrvate. Međutim, sukcesivne akcije hrvatske vlade sprovele su kampanju o stvarnoj ulozi NATO-a. Mislim da je tako nešto potrebno preduzeti i u Srbiji”.

Vojne veze između Sjedinjenih Država i Srbije mogle bi da budu bolje nego što su sada, smatra Daniel Fejta.

“Dok sam radio u Pentagonu izradili smo različite programe saradnje: od vojne obuke, zajedničkih manevara do programa za učenje engleskog jezika. Mogli smo možda još toga da iznesemo, ali sve to koči pitanje Kosova. Kod nas postoji veliki interes za punu saradnju, ali Srbija mora da prihvati da će Kosovo nastaviti svoj put. To, međutim, ne znači da Srbija treba da koči svoju integraciju u transatlantske strukture”.

Fejta zaključuje da je u interesu Srbije da Kosovo učestvuje u međunarodnim strukturama, kao što su Svetska trgovinska organizacija, Međunarodni monetarni fond i Svetska banka, i bude deo Evropske Unije i NATO-a, jer sve to jača stabilnost, transparentnost i prosperitet, kako regiona tako i same Srbije.

XS
SM
MD
LG