Linkovi

Obama  i Mekejn vode kampanju u ključnim državama dve nedelje pred izbore


Tačno dve nedelje uoči američkih predsedničkih izbora, kandidati dve najveće stranke, Barak Obama i Džon Mekejn, vode kampanje u državama koje bi mogle da budu ključne za izbor 44. predsednika SAD.

U finišu kampanje oba kandidata usredsredila su se na države ključne za osvajanje elektorskih glasova, koji će po svemu sudeći odlučiti ko će biti sledeći predsednik. Republikanac Džon Mekejn juče je bio u Misuriju, jednoj od država koje su istorijski najčešće glasale za pobedničkog kandidata. Najnovije ankete pokazuju da su dvojica rivala praktično izjednačena u Misuriju, pa je Mekejn pokušavao da stekne neku prednost žestoko kritikujući Obamin predlog za smanjenje poreza.

"Ekonomski cilj senatora Obame je da ravnopravno deli bogatstvo. On veruje u uravnilovku, a ne u politiku privrednog rasta, otvaranja radnih mesta i stvaranja povoljnih prilika za sve Amerikance. Senatora Obamu više zanima da kontroliše ko će dobiti vaš deo kolača, nego da taj kolač raste", rekao je Mekejn.

Obama kaže da bi on smanjio porez za 95 odsto porodica, a povećao ga za sve one porodice koje zarađuju više od 250 hiljada dolara godišnje.

Država Kolorado takođe se smatra za jednu od država u kojima će trka biti tesna. Obe kampanje ulažu znatna sredstva u političke spotove u Koloradu, nadajući se osvajanju njegovih devet elektorskih glasova. Na američkim predsedničkim izborima, pored većine glasova običnih birača potrebno je osvojiti najmanje 270 elektorskih glasova, od ukupno 538 elektora iz svih 50 država, plus distrikta Kolumbija, u kome je prestonica - Vašington.

Demokrata Barak Obama usredsredio se juče na Floridu – državu u kojoj je predsednik Buš pobedio i 2000. i 2004. godine. Obama je govorio o nacionalnoj ekonomiji – temi za koju ankete pokazuju da je daleko najvažnija za glasače.

"Sve je teže i teže otplaćivati kredit za kuću, napuniti rezervoar u kolima ili čak plaćati struju svakog meseca. Pri ovom tempu pitanje više nije da li vam je danas bolje nego pre četiri godine, već da li vam je danas bolje nego pre četiri nedelje", rekao je Obama.

Obamina nekadašnja rivalka za nominaciju Demokratske stranke, senatorka Hilari Klinton, takođe je na Floridi vodila kampanju njemu u prilog. Ona je pozvala demokrate da se ne oslone na Obaminu prednost u anketama.

"Ako ljudi počnu da veruju da su izbori već gotovi pa zato ne moraju i sami da glasaju, moglo bi da se desi da ne uspemo. Zato moramo da učinimo sve što možemo da kontaktiramo svakoga koga znamo u narednih nekoliko dana", rekla je Hilari Klinton.

Najnovije ankete sprovedene na nivou cele Amerike pokazuju da Obama vodi ispred Mekejna sa pet do 11 odsto glasova više. Politički analitičari kažu da će Obama verovatno dobiti dodatnu podršku zbog toga što ga je proteklog vikenda podržao i bivši državni sekretar, savetnik za nacionalnu bezbednost i penzionisani general Kopnene vojske, Kolin Pauel. Pauel se u nedelju pojavio u veoma gledanom političko-informativnom programu televizijske mreže NBC, "Susret sa štampom" (Meet the Press).

„On ima i stil i dubinu. Ispunio je uslove da bude uspešan predsednik, vanredno uspešan predsednik,“ izjavio je Pauel.

Pauel, koji je inače republikanac, rekao je da će glasati za Obamu i zbog odluke senatora Mekejna da za potpredsedničkog kandidata izabere guvernerku Aljaske, Saru Pejlin. Pauel je rekao da ona nije spremna da postane predsednik, u slučaju da se Mekejnu nešto dogodi. Senator Mekejn ima 72 godine i ranije je bolovao od raka kože.

XS
SM
MD
LG