Linkovi

Ben Bernanki usvojio još jedan paket stimulativnih mera


Šef američke Uprave federalnih rezervi, Ben Bernanki, je izjavio da bi ponovno povećanje vladinih troškova u cilju stimulacije ekonomije sada bila dobra ideja.

Bernanki je rekao Budžetskom odboru Predstavničkog doma da je američka ekonomija verovatno suočena sa „produženim" usporavanjem i da bi „ciljane" mere mogle da ublaže taj efekat. On je tokom današnjeg svedočenja u tom odboru sugerisao da te mere budu oblikovane na načine koji će pokrenuti kreditna trižišta, ali nije pružio specifične smernice.

Ozbiljni problemi na američkom tržištu nekretninama i usporena kreditna tržišta uzrokovali su nedavnu globalnu finansijsku krizu.

Aizijske i evropske berze danas su zabeležile porast vrednosti vodećih indeksa, jer su investitori i zajmodavci očigledno ohrabreni idejom pružanja stimulansa u cilju ozdravljenja finansijskog sistema zapalog u nevolje. Američke hartije od vrednosti su sredinom dana uglavnom zabeležile veću vrednost.

Ključna mera spremnosti banaka da pozajmljuju sredstva jedna drugoj, biznisima i potrošačima pokazuje da se situacija na kreditnom tržištu ublažava. Usporeno kreditno tržište otežava rad biznisima i podstiče strahovanja da bi ekonomija mogla da smanji obim.

XS
SM
MD
LG