Linkovi

„Džo vodoinstalater“ dobio centralnu ulogu u predsedničkoj debati


Dovođenje američke privrede u red i pomoć zaposlenim Amerikancima bile su najvažnije teme poslednje debate između američkih predsedničkih kandidata. Oba kandidata su više puta su pomenula ime jednog Amerikanca – izvesnog Džoa, vodoinstalatera iz Ohaja – koji se tako, neočekivano, našao u središtu predsedničke kampanje. Za Ameriku on više nije obični Džo.

Tokom debate održane u sredu, Barak Obama i Džon Mekejn više puta su pomenuli Džoa vodoinstalatera. Reč je o Džou Vurcelbakeru, vodoinstalateru iz Ohaja, koji je na jednom skupu u Toledu razgovarao sa Obamom, rekavši mu da namerava da otvori radionicu koja bi zarađivala oko 250 hiljada dolara godišnje. Zatim je upitao Obamu da li bi mu, prema njegovom planu, porez bio povećan. Obama je rekao možda.

„Znači, ako ste uspešni morate da plaćate više od svih drugih? Svi živimo u ovoj zemlji i svako ima pravo da zarađuje koliko može. Obama hoće da mi oduzme to pravo, da me kazni. To je socijalističko i veoma pogrešno gledište,“ rekao je Vurcelbaker.

Tokom debate, Mekejn je rekao da bi Obamin poreski plan sprečavao ljude kao što je Vurcelbaker da otvaraju mala preduzeća. Obama je rekao da bi smanjio poreze za 95 odsto Amerikanaca, dok bi velike firme trebalo da preuzmu veći deo poreskog tereta.

„Mislim da bi Ekson Mobil, koji je u poslednjih nekoliko kvartala zaradio rekordnih 12 milijardi dolara, trebalo da plati malo više kako bismo olakšali život običnim porodicama, koje se brinu kako će da zarade za hranu i kako će da uštede da pošalju decu na studije. Njima su potrebne olakšice,“ rekao je Obama.

Vurcelbaker je odbio da kaže za koga će glasati, ali je priznao da nema registraciju za vodoinstalatera, rekavši da mu na sadašnjem poslu ona nije neophodna. U Kaliforniji, jedna studentkinja je izjavila da su je impresionirala oba kandidata, ali da podržava Obamu.

„Dopadaju mi se Obamine ideje o obnovljivoj energiji i štedljivijim vozilima, kako bismo manje zavisili od uvozne nafte. Mekejn me je iznenadio, jer sam pristalica demokrata, ali su mi se dopale i njegove ideje,“ izjavila je ona. „Čitava stvar se po meni svodi na ličnosti – iskustvo nasuprot neiskazanog potencijala.“

Oba kandidata nastavila su kampanju, ubrzavajući pred finiš, 4. Novembra.

XS
SM
MD
LG