Linkovi

Bivši agent CIE, Bob Ber, tvrdi da je Iran doživeo duboke promene


Većina zapadnjaka smatra da je Iran nepredvidiva, teokratska država, predvođena grupom muslimanskih sveštenika koji podržavaju terorizam. Ali, jedan bivši operativac američke Centralne obaveštajne agencije sa bogatim bliskoistočnim iskustvom kaže da ta ubeđenja više ne odgovaraju stvarnosti.

Sećanja Boba Bera na vreme koje je proveo kao operativac CIE na Bliskom istoku pretvorena su u bisokopski hit pod naslovom Sirijana. Njegova nova knjiga The Devil We Know - u prevodu „Đavo koga znamo" – možda neće privući holivudske producente kao prethodna, ali je i u ovom slučaju reč o trileru, u kome su političke intrige utkane u jednu novu sliku o zemlji na Bliskom istoku koja se najčešće poredi sa đavolom. Sudeći prema podnaslovu: Hvatanje u koštac sa novom iranskom supersilom – knjiga će verovatno podstaći mnoge polemike.

Berova osnovna postavka je da se Iran veoma promenio, od teokratije istinskih vernika u neku vrstu militantne države rešene da širi svoju moć, kojom dominiraju veterani krvavog osmogodišnjeg rata sas Irakom. To, kaže Ber, čini od Irana s jedne strane opasniju, a s druge racionalniju zemlju.

„Bili su praktično u ratu sa Sjedinjenim Državama i ubijali su Amerikance. Dijalog u Americi ne ide dalje od toga. U stvari, oni su u međuvremenu odstupili od terorizma i postali konvencionalnija i verovatno opasnija sila. Ali sada su neko sa kim se može razgovarati," kaže Bob Ber.

Ber tvrdi da je rat u Libanu 2006. godine, između Izraela i iranskog surogata Hezbolaha, predstavljao prekretnicu za kreatore iranske strategije.

„Dogodilo se to za vreme 34-dnevnog rata u Libanu, 2006. godine, kada su svi poznavaoci prilika očekivali da će Iranci i Hezbolah početi da otimaju zapadne taoce kako bi izvršili pritisak na Sjedinjene Države. To se ipak nije dogodilo. Hezbola i Iran poručili su svojim pristalicama da ne diraju ni jednog Amerikanca. Tako je i bilo. Za mene je to bilo pravo otkrovenje. Odmah sam se upitao: ako su odustali od terorizma čime će sada da se bave? Odgovor je: nastojaće da postanu konvencionalna sila," kaže Ber.

Ber takođe veruje da Iranu nije stalo da stekne nuklearno naoružanje i da mu nuklearne ambicije služe kao jaka karta za druge stvari, kao što je uticaj u Iraku, kontrola nad Persijskim zalivom i, iznad svega, želja da uspostavi kontrolu nad svetim muslimanskim gradom Mekom, u Saudijskoj Arabiji.

Bivši funkcioner Nacionalnog saveta za bezbednost i jedan od vodećih eksperata za Iran, Geri Sik, slaže se da Iran nastoji da stekne mogućnost da pregovara sa pozicije sile.

„Mislim da im je cilj da imaju nuklearni program, koji mogu da pokrenu ili zaustave, bez potrebe da zaista poseduju bombu koja bi mogla da bude meta napada," kaže Sik.

Bob Ber takođe napominje da zapadne zemlje, usredsređujući se na kontroverznog iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i njegove ponekad zapanjujuće izjave, gube iz vida da on nema istinsku izvršnu vlast. Uprkos Ahmadinedžadovim pretnjama, Ber kaže kako sumnja da bi Iran napao Izrael, jer bi to bio samoubilački napad.

„Mislim da su previše racionalni. Izraelci bi uzvratili na napad, razorili bi Teheran i Iranci to znaju. Oni nisu samoubilački raspoloženi. Znaju oni da, kada bi napali Izrael i kada bi Izrael uzvratio, ne bi otišli u raj. Tako misle mnogi ekstremistički suniti, ali ne i Iranci," kaže Bob Ber.

Međutim, on napominje da bi sledeća američka administracija trebalo da se zabrine zbog izraelskog nestrpljenja u vezi sa nuklearnim pitanjem – barem toliko da pošalje specijalnog izaslanika na razgovore sa Irancima.

„Bilo bi dobro da već 21. januara pošalju nekoga u Teheran, jer Izraelci kažu: ako ne uradite nešto za zauzdavanje iranske moći ili bar za njihovo dovođenje za pregovarački sto, mi ćemo ih napasti. Mislim da Izraelci to ozbiljno misle, odnosno da su dovoljno ozbiljni da nas to zabrine," smatra Ber.

Kako izgleda, Iranci sa nestrpljenjem iščekuju da vide ko će biti sledeći američki predsednik. Prema agencijskim izveštajima, američka kampanja znatno je pokrivena u iranskim medijima. Iranski predsednički izbori održavaju se idućeg juna.

XS
SM
MD
LG