Linkovi

Nelson: Obama bi obratio veću pažnju na Balkan nego Mekejn


Danijel Nelsonom, predsednik i izvršnim direktor konsultantske firme Globalni koncepti i komunikacije, koji je ujedno dobar poznavalac prilika na području Jugoistočne Evrope, govori za "Glas Amerike" o spoljn-političkim prioritetima dvojice predsedničkih kandidata, republikanskog senatora Džona Mekejna i demokratskog senatora Baraka Obame.

"Kao prvo, mislim da je Barak Obama, ne samo zbog ličnih afiniteta, nego i zbog ljudi koji ga savetuju, privržen internacionalizmu i pravu svakog pojedinca na samopotvrđivanje. On, mnogo više od Mekejna i drugih republikanaca, veruje u mulitlateralne organizacije, bilo da je reč o Ujedinjenim nacijama, OEBS-u ili o američkoj ulozi u NATO-u. Za njega je multilateralno angažovanje od bitne važnosti".

Mekejn je pak pobornik unilateralizma, tvrdi Nelson.

"Mekejn je dosledni rodoljub Sjedinjenih Država. Daleko od toga da bi on zanemarivao američke međunarodne obaveze, ali kao većina pripadnika desnice, bio bi manje privržen multilateralizmu, što je ključni kriterijum. Jer, da bi Sjedinjene Države stekle veći kredibilitet u svetu, moraju da se okrenu multilateralnim organizacijama. Za razliku od Obame, Mekejn u tom pogledu sledi retrogradan pristup. Njegov moto je 'Amerika na prvom mestu'. No takav stav ne pomaže u rešavanju problema u današnjem svetu, bilo da je reč o Bliskom istoku, Balkanu, ili Severnoj Koreji. Ta pitanja mogu da se rešavaju samo multilateralno".

Što se tiče Jugoistočne Evrope, dodaje Nelson, i Obama i Mekejn su okruženi ljudima koji dobro poznaju to područje.

"Mora se imati u vidu da mnogi republikanci, kao što je Robert Dol, angažuju savetnike iz tog regiona. Jedan od Mekejnovih savetnika, na primer, zastupa vladu Gruzije, koja pripada klubu post-komunističkih zemalja. Mekejn je takođe dobro obavešten o zbivanjima na Jugoistoku Evrope. Obamu, savetuju ne samo Medlin Olbrajt, nego i Bajdenovi saradnici, koji imaju ogromno iskustvo u tom delu Evrope. Smatram da bi Obama obratio veću pažnju na Balkan nego Mekejn, koji je više usredsređen na naftom bogate regione. S obzirom da Mekejn zastupa tvrdu politiku odbrane američkih interesa, mislim da pitanje Jugoistočne Evrope za njega ne bi bilo toliko važno".

Prema rečima Danijela Nelsona, zbog činjenice da američki ekonomski i politički uticaj slabi, naročito posle najnovije globalne finansijske krize, spoljna politika Sjedinjenih Država biće verovatno manje usmerena ka energetski bogatim područjima i više posvećena rešavanju svetskih humanitarnih kriza, poput one u Darfuru.

XS
SM
MD
LG