Linkovi

Sarkozi i Baroso danas sa predsednikom Bušom u Kemp Dejvidu razgovaraju o finansijskoj krizi


Francuski predsednik Nikola Sarkozi i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso sastaju se danas sa američkim predsednikom Džordžom Bušom u pokušaju da promene situaciju u svetskom finansijskom sektoru. Međutim, kako javlja dopisnik "Glasa Amerike" iz Pariza, Lisa Brajant, Vašington nema previše entizijazma kada je reč o evropskom predlogu.

Sastanak evropskih i američkog lidera održaće se u Kemp Dejvidu, predsedničkom odmaralištu u okolini Vašingtona, samo nekoliko dana pošto su se evropski lideri u Briselu složili da zajedno rade kako bi pomogli bankama u nevolji i borili se protiv najgore svetske finasijske krize u poslednjih nekoliko decenija. Na samitu u Briselu, francuski predsednik Nikola Sarkozi, ujedno predsedavajući Evropske unije, naglasio je potrebu za koordinisanim odgovorom Unije na, kako finansijske, tako i ekonomske probleme sa kojim se evropski blok suočava.

Sarkozi je rekao da su evropski lideri želeli da zaštite one koji štede i biznise koji žele da investiraju. “Iza finansijske krize”, rekao je on, “nailazi potencijalna ekonomska kriza”.

Međutim, Sarkozi i ostali Evropljani, među kojima i britanski premijer Gordon Braun – ne žele na tome da se zaustave. Oni govore o kompletnoj reformi finansijskih institucija i održavanju konferencije slične onoj, koja je održana u Breton Vudsu, na kojoj je pred kraj Drugog svetskog rata uspostavljen novi monetarni i finansijski sistem. To je ono što će možda biti izneto u razgovorima sa američkim predsednikom u Kemp Dejvidu.

U svom obraćnju na samitu u Briselu ove nedelje, premijer Luksemburga i predsednik Jurogrupa Žan-Klod Junker rekao je da su diskusija i koordinacija između Evrope i SAD u vezi sa finansijskom krizom - nužne. “Napredne zemlje, poput Indije i Kine”, rekao je Junker, “takođe treba da imaju ulogu, u razgovorima, koji bi trebalo da se održe do kraja godine”.

Međutim, administracija predsednika Buša mnogo je opreznije reagovala na ovu ideju – posebno jer se ona javila svega tri nedelje pre američkih predsedničkih izbora. Portparolka Bele kuće Dejna Perino u petak je rekla da ne veruje da će susret predsednika Buša sa evropskim liderima dovesti do objavljivanja neke nove politike.

XS
SM
MD
LG