Linkovi

Vatrena rasprava senatora Mekejna i Obame u poslednjoj predsedničkoj debati


Treća i poslednja američka predsednička debata republikanskog senatora Džona Mekejna I Demokrate Baraka Obame proizvela je vatrenu raspravu o posustaloj američkoj ekonomiji i oštre razmene reči u vezi sa ponašanjem dva izborna štaba. Debata je održana na univerzitetu Hofstra u Njujorku.

U poslednjem zajedničkom nastupu pred izbore 4. novembra, senatori Mekejn i Obama sukobili su se u vezi sa pitanjem šta je najbolji način da se oživi američka ekonomija a Amerikanci poštede problema i muka koje proističu iz produžene finansijske krize.

Mekejn je zauzeo čvrst stav protiv uvodjenja bilo kakvih novih federalnih poreza, navodeći da bi Obamin plan o uvodjenju većih poreza za obveznike sa visokim primanjima naudio malim biznisima i običnim Amerikancima. “Zašto bi bilo ko povećavao porez bilo kome u ovom trenutku? Zašto bismo to radili bilo kome u Americi, kada prolazimo kroz tako teška vremena, kada vlasnici malih biznisa, kao što je vodoinstalater Džo, mogu da otvore nova radna mesta, ako im ne oduzmete taj novac od primanja i rasporedite njihov profit na sve strane” – pitao je Džon Mekejn.

Obama je istakao da želi da smanji poreze Amerikancima sa srednjim primanjima, i dodao da Mekejn oličava nastavak ekonomske politike predsednika Buša. “Kada je reč o ključnim ekonomskim pitanjima važnim za Amerikance – poreskoj politici, energetici, prioritetima u budžetskim izdvajanjima – bili ste energični sledbenik predsednika Buša” – izjavio je Barak Obama .”U suštini ono što vi predlažete je još osam godina iste politike, koja nije uspela, a mislim da američki gradjani shvataju da je ona promašena i da moramo da se krećemo u novom smeru.”

Za razliku od ranijih debata, kada su Mekejn I Obama govorili sa podijuma ili naizmenično stajali pred publikom u sali, ovog puta oni su sedeli blizu jedan drugog, za istim stolom a cilj te fizičke blizine bio je da se podstakne direktna, spontana razmena mišljenja dvojice kandidata, i obojici oteža da drže unapred izvežbane mini-govore. Ta formula je, po svemu sudeći, uspela.

Mekejn, koji je u više navrata kretao u napad na Obamu dovodeći u pitanje njegove stavove i izjave, pritisnuo je svog rivala kada je reč o Obaminim vezama sa Vilijamom Ejersom, koji je 1960-ih bio radikalni protivnik rata u Vijetnamu. Mekejn je takodje pomenuo Obamine veze sa gradjanskom organizacijom Ejkorn, optuženom za prevare u registraciji birača.

“Kada je reč o Ejersu – mene nije briga za starog, propalog teroristu, ali kao što je senatorka Hilari Klinton rekla u debatama za vreme primarnih izbora, treba da znamo sve detalje o vašem odnosu” – istakao je Mekejn. “Treba da dobijemo sve informacije o odnosu senatora Obame sa Ejkornom, koji je možda počinio najveću prevaru u istoriji glasanja u Americi.”

Obama, koji je delovao rešeno da očuva svoj imidž pribranog i smirenog političara, iskoristio je priliku da govori o svom odnosu sa Ejersom, temi koja je proteklih dana zaokupljala pažnju medija.

“Pre četrdeset godina, kada sam imao osam godina, Ejers je bio umešan u akcije sa radikalnom domaćom grupom, akcije koje zaslužuju svaku osudu. Ja sam otvoreno osudjivao te akcije. Pre deset godina, nas dvojica smo zajedno bili članovi jednog školskog odbora, koji je finansirao jedan od bivših ambasadora i bliskih priajtelja Ronalda Regana. Ejers nije imao nikakvo učešće u mojoj kampanji.”

Debata kojom je pokriven široki spektar tema takodje se bavila pitanjima reforme zdravstva, trgovine, negativnog tona političkih propagandnih spotova, imenovanja članova Vrhovnog suda, abortusa i prosvete.

U toku debate, obe kampanje izdale su saopštenja u kojima su demantovani argumenti protivničke strane. Oba izborna štaba proglasila su pobedu svog kandidata na debati čim je TV duel završen. Narednih dana, ankete će pokazati šta je presuda američkog javnog mnjenja kada je reč o pobedniku treće i poslednje predsedničke debate.

XS
SM
MD
LG