Linkovi

Uprkos vladinim merama Vol Strit pretrpeo nove gubitke


Vol Strit je imao još jedan slab dan, posle jučerašnjih nastojanja federalne vlade da kupovinom imovine najvećih državnih banaka povrati poverenje investitora. Međutim, na berzi i dalje vlada zabrinutost.

Akcije su postojano postojano gubile vrednost, najpre na evropskim i azijskim, a zatim i na američkoj berzi. Industrijski indeks Dau Džons završio je radni dan u sredu čak 733 poena u minusu.

Sve su to znaci da investitori nisu sigurni da li će ono što je učinjeno da se reši globalna finansijska kriza biti dovoljno da se izbegne recesija. U pokušaju da umanji zabrinutost, američki predsednik Džordž Buš je govorio o nezapamćenim merama koje je preduzeo da bi stabilizovao ekonomiju. Branio je odluku da se milijarde dolara novca poreskih obveznika ulože u banke u zamenu za udeo u vlasništvu i garantovan prihod od pet odsto.

"Američki narod mora da shvati da je cilj ovog pažljivo sačinjenog plana da mu pomogne. Da sam mislio da će ova situacija pogoditi samo Vol Strit odgovor bi bio drugačiji", rekao je predsednik Buš.

Čovek zadužen za sprovođenje plana, sekretar za finansije Henri Polson, rekao je da je odluka bila poslednja nada.

"Kako budemo stabilizovali sistem i kako banke počnu da pozajmljuju potrošačima i biznisima, a biznisi počnu da zapošljavaju, tada ćemo početi da napredujemo", rekao je Polson.

Neki finansijski eksperti su veliki optimisti u vezi sa eventualnim uticajem najnovijeg plana na tržište.

"Njime se gotov daje u ruke bankama da naprave obrt i daju ga potrošačima", kaže ekonomistkinja Dajen Svonk.

Sada se postavlja pitanje, da li će potrošači tu gotovinu trošiti. Najnoviji podaci pokazuju da je prodaja na najnižem nivou u poslednje dve godine. Prošlomesečni pad – dvostruko veći od predviđenog. To savakako nisu vesti koje su investitiori želeli da čuju, pogotovo kada se praznična sezona kupovine približava. A potrošnja na malo, predstavlja više od dve trećine američke ekonomske aktivnosti.

XS
SM
MD
LG