Linkovi

Električna vozila nagoveštavaju manju zavisnost od izvora energije


Kako su cene tečnih goriva još uvek visoke, vozila na električni pogon sve su privlačnije sredstvo prevoza. Električni automobili pojavili su se još sedamdesetih godina, ali je ta tehnologija dramatično poboljšana u poslednjih deset godina. Proizvođači kao što su "Mercedes" i "Dženeral Motors" planiraju da od 2010. počnu da ih nude kupcima. Ali ima onih koji već svakodnevno voze takve automobile.

"U prvoj brzini možete da vozite od nule do 128 kilometara na sat", kaže Brajan Murta, koji se, kao mnogi drugi u području Vašingtona, pet puta nedeljno vozi do posla i natrag - ali u kolima na struju.

"Ovaj je potpuno tih, dok Ford rejndžer ima mali šum".


Murta ima dva fabrički proizvedena električna vozila - Tojotin Rav 4 i Ford rejndžer kamionet - koja su u maloj seriji proizvođeni pre nekoliko godina. Baterije puni pomoću solarnih ćelija na krovu svoje kuće.

"Posle penzionisanja iz vazduhoplovstva rešio sam da ne koristim energiju koja dolazi van mog placa. Da je proizvodim sam i da budem nezavisan",
kaže Murta.

"Tojota", "Dženeral motors" i "Mercedes" počeće da ih prodaju kroz dve godine. Američki prototip Ševi volt, već privlači veliku pažnju. Za sada, ljubitelji električnih vozila kupuju ih na iBeju (eBay). Brajan Murta je svoju Tojotu platio 40 hiljada dolara.

"Zbog oko 400 kilograma na najnižoj tački, težište je na boljem mestu od benzinskih vozila. Manja je mogućnost da dodđe do prevrtanja, a upravljanje je bolje",
kaže Murta.

Unutrašnjost kola se ne razlikuje mnogo od klasičnih.

"Elektromotor se hladi vazduhom i toliko se malo greje da ne može da se koristi za grejanje zimi. Tojota je zato ugradila toplotnu pumpu",
napominje Murta.

Punjenje se obavlja u garaži preko zidnog priključka. U sredini priključka postoji infracrvena veza za komunikaciju, a struja za punjenje dobija se od solarnih ćelija na krovu.

"Za jedan sat napuni se oko 25 odsto. Znači, ako tokom dana potrošim četvrtinu struje i hoću da dopunim bateriju do vrha, treba mi za to jedan sat", kaže Murta.

On dodaje da bi ga vožnja do posla sa benzinskim autom koštala oko 8 dolara dnevno.

"Sa električnim autom potrošim oko 20 do 25 kilovatsati tamo i natrag. Po ceni od oko 10 centi po kilovatsatu to je oko tri dolara. A održavanje je gotovo nikakvo",
kaže ovaj vlasnik.

Njegova energetska samostalnost obuhvata i kuću. Sve gasne uređaje zamenio je električnim, uključujući peć za grejanje. Ali njegove solarne ćelije nisu dovoljne da napajaju sve.

"Da ne moram da punim električna vozila, ćelije od 2200 vati na mom krovu bile bi skoro dovoljne da pokriju sve energetske potrebe", kaže Murta.

On namerava da na krovu garaže postavi dodatne ćelije od sedam kilovata. Sa ukupno preko devet kilovata struje to će mu biti više nego dovoljno za sve potrebe.

XS
SM
MD
LG