Linkovi

Sabine Frejzer: Države će same razmotriti priznavanje Kosova


Za Međunarodnu kriznu grupu nedavno glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojim je data podrška zahtevu Srbije da Međunarodni sud pravde ispita legalnost kosovske nezavisnosti, neće značajnije promijeniti stvari. To su pokazali i događaji koji su uslijedili, dok se, sa druge strane, za novu vladu u Srbiji, prebacivanjem pitanja Kosova u Hag, otvara prostor za focus na druga važna pitanja političke agende.


Kakve posljedice može imati ishod glasanja na Generalnoj skupštini UN-a? Daje li to ili oduzima argumente onima koji su priznali kosovsku nezavisnost? Na ta pitanja odgovara direktorka za Evropu Međunarodne krizne grupe, Sabine Frejzer.

"Ne mislim da će biti skorih direktnih posljedica glasanja na generalnoj skupštini UN-a. Sada smo u međuperiodu i biće potrebno neko vrijeme da Sud donese svoju odluku. Sada vidimo, u stvari, novu fazu čekanja, a u suštini, ne mislim da će ishod značajnije promijeniti stav onih država koje su se odlučile na priznavanje nezavisnosti Kosova. Kao što smo vidjeli, Makedonija i Crna Gora su priznale nezavisnost Kosova posle odluke Generalne skupštine, Portugal neposredno pred zasjedanje Skupštine. Vjerujem da će se proces priznavanja nezavisnosti kosovske države nastaviti, ali isto tako mislim da samo Kosovo nije učinilo dovoljno kako bi ga veći broj država priznao. Ukoliko Kosovo želi da bude priznato, mora učiniti više kako bi ohrabrilo države da ga priznaju".


Sabine Frejzer vjeruje da su primeri Makedonije i Crne Gore indikativni.

"To pokazuje da će svaka država za sebe razmotriti pitanje priznavanja Kosova. Ove dvije države očito imaju značajan interes, ekonomski i drugi, da priznaju Kosovo i odlučile su se na taj korak, bez obzira na odluku Generalne skupštine. Biće slično sa bilo kojom drugom državom u Evropi - ako smatraju da to treba da učine, priznaće nezavisnost Kosova, bez obzira na mišljenje Suda. U svakom slučaju, očekujem nastavak procesa", ističe Frejzer.

Ipak ona smatra da celokupnu situaciju treba posmatrati u pozitivnom svjetlu.

"To daje izvjesni prostor novoj vladi u Srbiji da se, umjesto na Kosovo, počne fokusirati na druga pitanja. Oni sada mogu reći - Sud razmatra pitanje Kosova, tako da mi sada u Srbiji ne moramo Kosovo uvjek držati na vrhu aktuelnih političkih tema. Zato mislim da je u stvari riječ o pozitivnoj stvari koja daje prostor novoj vladi u Beogradu da diše. Ako me pitate da li bi mogli uslijediti novi pregovori o kosovskom statusu, ja iskreno u to sumnjam, to mi ne izgleda kao mogući rezultat sadašnjeg procesa. Svakako, ima prostora za pregovore između Srbije i Kosova – posebno o specijalom aranžmanu za Srbe koji žive na Kosovu. Toplo se nadam da će napredovati drugi pregovri - između UN -a i Srbije, tačnije izmedju EU i Srbije, kako bi Unija bila u mogućnosti da sprovodi svoju kosovsku misiju. Tu je jasan interes Srbije, koja ima evropske aspiracije, da zajedno sa EU radi na Kosovu. Zato mi pomalo ironično izgleda da sada Srbija više cijeni da će UN štiti njene interese na Kosovu nego EU", zaključuje Sabine Frejzer.

XS
SM
MD
LG