Linkovi

Jedanaest dana CIA i Delta tim pratili terorističkog vođu Bin Ladena


Jačanje Talibana i Al Kaide ponovo je podstaklo rasprave o tome kako vođi te terorističke mreže već 7 godina polazi za rukom da izbegne hapšenje. Krajem 2001. godine, američki ratni avioni žestoko su bombardovali pećine u planinama Avganistana, za koje se verovalo da se u njima krije Bin Laden. Ali, jedan pripadnik američkih specijalnih snaga, koji je bio u prvim redovima potrage za Bin Ladenom, kaže da je najbolja šansa da se on uhapsi propuštena u decembru 2001. godine.

U najnovijoj knjizi pod naslovom ”Ubijte bin Ladena,“ vođa tajne grupe američkih komandosa, koji su u nepristupačnim planinama Avganistana tragali za vođom Al Kaide, kaže da je Bin Laden mogao da bude uhvaćen. Taj autor, koji je knjigu objavio pod pseudonimom Dalton Fjuri, kaže da Bin Laden skoro da je bio na nišanu njegove grupe u Tora Bori. On kaže kako je siguran da je Bin Laden bio u tom području 2001. i da su on i njegov tim bili na svega 500 metara od njega. Sve zavisi, kaže on, od toga koliko su bile sveže informacije u trenutku kada su stigle do njegovog tima.

”Ti podaci verovatno su bili najbolji koje smo ikada dobili. Ali nemoguće je znati da li je on zaista bio tamo u trenutku kada je informacija stigla do nas. Nema sumnje da je nekada bio tu, ali kada smo primili informacije one su možda već bile stare nekoliko sati,“ kaže Dalton Fjuri.

Fjuri je bio oficir u elitnim Delta snagama - super tajnoj jedinici komandosa kojoj se poveravaju najosetljiviji i najteži zadaci. Decembra 2001, dobio je zadatak da sa oko 30 najtvrđih operativaca Delte pokuša da u planinama Avganistana pronađe i ubije Osamu bin Ladena. Plan je bio da mu se priđe s leđa, preko planina duž kojih leži granica sa Pakistanom.

”Mislim da je Al Kaida nesumnjivo bila okrenuta ka severu. Imali su izvesnu odbranu na istoku i zapadu, a zaleđe su im bile visoke planine. U ovom slučaju to su vrhovi visoki 4300 metara, prekriveni snegom. Mislim da nisu verovali da bi iko mogao da im priđe sa te strane. To je bila njihova Ahilova peta i to je bio put kojim smo u prvom trenutku nameravali da idemo,“ priča Fjuri.

Međutim, nastavlja Fjuri, na taj plan stavljen je veto. Nikada nije saznao zašto, ali pretpostavlja da je na to bar delimično uticala politička osetljivost Pakistanaca prema korišćenju njihove teritorije kao polazne tačke.

”Siguran sam da činjenica da smo diplomatski pregovarali sa Pakistanom ima udela u tome. Ali nema sumnje je da smo ipak mogli da stignemo tamo, a da Pakistanci to ne primete. Nije bila reč o jedinici od hiljadu ljudi. Svega dvadesetak nas. Par helikoptera moglo je da nas spusti, a kasnije da nas neprimetno pokupi. Nikada nismo dobili objašnjenje zašto to nije učinjeno, a mi nismo pitali. Rekli su nam ”ne“ i mi smo prešli na drugi plan. Nismo se mnogo uzbuđivali zbog toga,“ nastavlja Fjuri.

Tim Delta takođe je hteo da spreči moguće izvlačenje Bin Ladena i njegovih pratilaca miniranjem planinskih prelaza specijalnim minama. Ali i to je odbijeno. Umesto toga, naređeno im je da se u blizini područja Tora Bora spoje sa grupom avganistanskih boraca, koje je predvodio jedan lokalni gospodar rata. Ta grupa trebalo je da ih vodi ka Bin Ladenu. Dalton Fjuri kaže da su Avganistanci bili nepouzdani i da su često napuštali zadatak tokom pauzi u postu, jer je u toku bio sveti mesec ramazan. On kaže da su jedinu motivaciju za njih predstavljali smotuljci novca koje su nosili operativci CIE.

”Treba imati na umu da su oni bili plaćeni. Njihov interes je bio različit od interesa naše administracije i naše zemlje. Mi smo želeli da likvidiramo bin Ladena, ali mislim da njima nije bilo stalo do toga,“ kaže Fjuri.

Bin Ladenovo bekstvo od potere bilo je jedno od političkih pitanja predsedničke kampanje 2004. godine, a ponovo se pojavilo i u ovoj. Visoki funkcioneri, uključujući predsednika Buša, rekli su da nikada nije povrđeno da se bin Laden nalazio u području Tora Bora. Ali, bivši funkcioner CIE, Geri Berntsen, koji je sa Daltonom Fjurijem bio u Tora Bori, izjavio je za Glas Amerike kako lično ne sumnja da je Bin Laden bi tamo.

”Imao sam podatke od živih ljudi. Posmatrao sam ga kako ide putem. Bilo mi je javljeno da je krenuo iz Kabula. Imali smo ljude sa satelitskim telefonima raspoređene po raznim mestima, a avganistanska Istočna alijansa je takođe svuda imala svoje ljude. Posmatrali smo ga dok je držao govore, jedan za drugim, krećući se putem ka Nangaharu i zastajkujući usput. O svemu tome sam imao izveštaje. A onda sam ga i sam video i primio izveštaje da je krenuo u planine. Zato sam krenuo za njim,“ kaže Geri Berntsen.

Čitavih 11 dana CIA i Delta tim pratili su Bin Ladena i navodili napade iz vazduha na položaje Al Kaide u planinama. Međutim, 18. decembra, Delta timu je naređeno da se povuče jer je američka komanda smatrala da je, četiri dana ranije, jedna teška bomba ubila Bin Ladena u pećini. Jedan tim Delta snaga ponovo je posetio to područje i kopao po grobovima, ali nikakvi tragovi njegovog tela nisu pronađeni. Dalton Fjuri kaže kako neki od njegovih saučesnika u misiji u Tora Bori i dalje veruju da je bin Laden mrtav, nadajući se da su doprineli njegovoj likvidaciji. Većina obaveštajnih izvora sada procenjuje da se Bin Laden i dalje krije u bespućima plemenskih područja Pakistana u kojima vladaju zakoni divljine.

XS
SM
MD
LG