Linkovi

Danijel Nelson: Nestabilnost stvaraju zapravo izjave koje stižu iz Beograda


Generalna skupština Ujedinih nacija prihvatila je zahtev Beograda da se od Međunarodnog suda pravde zatraži ocena legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Tim povodom, razgovarali smo sa Danijelom Nelsonom, stručnjakom za vojnu bezbednost u Centru za kontrolu oružja i zabranu širenja oružja masovnog uništenja, ovde u Vašingtonu. Odluka Generalne Skupštine bila bi mnogo značajnija da se 74 zemalja nije uzdržalo od glasanja, smatra Danijel Nelson.

«Kada zemlje kao Nemačka i mnoge druge evropske zemlje odluče da ne glasaju, one u stvari poručuju da ne misle da je potez legitiman. Ali, kao što je rekla kancelarka Angela Merkel, one takođe misle da ne bi bilo dobro sprečavati da Međunarodni sud pravde raspravlja o tom pitanju. Zemlje koje su podržale zahtev Srbije učinile su to iz unutrašnjih razloga. Podrška zemalja kao što su Rumunija, Slovačka ili Kipar je razumljiva, jer su same suočene sa problemom nacionalnih manjina.»

Nelson pozitivno ocenjuje priznavanje Kosova od strane Crne Gore i Makedonije, ali napominje da su te odluke takođe odraz unutrašnjih treba.

«U Crnoj Gori, kao i u Makedoniji, živi veliki broj Albanaca, i obe zemlje žele da žive u miru sa njima. Albanci u Tetovu očigledno su želeli priznavanje Kosova. Crna Gora i Makedonija su takođe želele da poruče Srbiji da su nezavisne zemlje i da će priznati zemlju koju žele. Priznavanje nezavisnosti od strane sve većeg broja zemalja ima kumulativni efekat za Kosovo. Drugim rečima, nije važno što su Crna Gora i Makedonija male evropske zemlje, već je bitno što Kosovo postaje sve više okruženo sa zemljama koje mu priznaju državni status.»

Nelson odbacuje izjave pojedinih srpskih lidera da su Crna Gora i Makedonija svojim najnovijim potezom ugrozile regionalnu stabilnost.

«Nestabilnost stvaraju, zapravo, izjave koje stižu iz Beograda, da bi Srbija mogla da otcepi deo Kosova. Takva vruća retorika mnogo više utiče na nestabilnost nego odluke legitimnih vlada u regionu da priznaju državu čiju su nezavisnost već priznale druge vodeće zemlje sveta.»

Po rečima našeg sagovornika, Međunarodni sud pravde će verovatno odlučiti da pitanje nezavisnosti Kosova ne potpada pod njegovu nadležnost.

«Međunarodni sud će po svemu sudeći odbiti da donosi bilo kakvu odluku i neće prihvatiti slučaj. Neće reći ni 'da', ni 'ne', ali neće ništa preduzimati. 74 uzdržana glasa u Ujedinjenim nacijama već ukazuju da će se stvari odvijati na takav način. Takođe mislim da je potez Srbije više manevar nego korak od kojeg Beograd očekuje da može da donese željeni rezultat.»

XS
SM
MD
LG