Linkovi

Buš: Potreban koordinisan odgovor na globalnom nivou da bi se svet suočio sa krizom


Američki predsednik Džordž Buš zalaže se za globalni odgovor na finasisjku krizu, koji bi kako kaže vodio "stabilnosti i dugogodišnjem rastu". Predsednik Buš govorio je posle sastanka u Beloj kući sa liderima šest ostalih vodećih industrijskih zemalja sveta.

Predsednik Buš i sekretar za finansije Henri Polson sreli su se u subotu ujutro sa liderima Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana da razgovaraju o načinima da se obnovi poverenje u svetsku ekonomiju. Predsednik Buš nije saopštio nikakvu novu strategiju, kojom bi se svet suočio sa globalnim finasisjkim problemima, ali je rekao da će i on i ostali lideri "učiniti šta god da bude potrebno" kako bi rešili krizu.

"Zemlje G7 zalažu se da se preduzme odlučna akcija i da se podrže sistematski važne finansijske institucije, da se spreči njihov krah, pruži čvrsta zaštita štednih uloga u komercijalnim bankama i da se osigura da finansijske institucije budu u mogućnosti da dođu do neophodnog kapitala. Dogovorili smo se da primenimo stroge mere da oslobodimo kredite, obezbednimo likvidnost i pomognemo da se pokrenu sekundarna tržišta za stambene kredite i drugu svojinu", rekao je predsednik Buš.

Svetske berze izgubile su od 15 do 18 odsto svoje vrednosti tokom ove nedelje. Paralizovana kreditna tržišta i upozorenja na globalnu recesiju dovela su do panične prodaje deonica širom sveta. Predsednik Buš je danas rekao da SAD imaju "posebnu ulogu" da budu lider tokom odgovora na krizu, i naveo korake koje je vlada SAD već napravila u nadi da povrati finansijsku stabilnost.

"Da bi pomogla da se odmrznu tržišta, Uprava federalnih rezervi preduzela je nezapamćene mere u sklopu pojačanja likvidnosti. Komisija za hartije od vrednosti i berze uhvatila se u koštac sa zloupotrebama na tržištima. Federalne agencije značajno su povećale sume novca na štednim računima u bankama i kredinim unijama za koje daju garanciju. Moja administracija radila je sa Kongresom na usvajanju zakona kojim se vladi daje mogućnost da rekapitalizuje banke, otkupom problmatične svojine ili davanjem osiguranja ili kupovinom imovine finansijskih instsitucija", rekao je američki predsednik.

On je naglasio potrebu da sve nacije rade zajedno, umesto da preduzimaju akcije koje bi nanele štetu nastojanjima drugih zemalja da se izbore sa krizom.

"Svi smo zajedno u ovome, i zajedno ćemo se izvući. Uvereni smo da vodeće svetske ekonomije mogu da prevaziđu probleme sa kojima se suočavamo", zaključio je predsednik Buš.

Nešto kasnije, francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel odbacili su predlog da se osnuje zajednički evropski fond za finansijsko spasavanje. Do kraja dana, finansijski zvaničnici zemalja G-7 trebalo bi da se sastanu sa kolegama iz Rusije, Kine, Indije, Brazila i nekoliko drugih zemalja u razvoju, kako bi razgovarali o problemima u svetskoj ekonomiji. Sekretar za finansije Henri Polson zatražio je sastanak da objasni akcije koje su SAD i druge zemlje preduzele.

XS
SM
MD
LG