Linkovi

Crnogorska opozicija proteste građana najavljuje za ponedeljak


Crna Gora je donijela odluku da prizna nezavisno Kosovo želeći da izbjegne rizike i štete u svojim strateškim integracionim ciljevima, rekao je danas predsjednik Filip Vujanović. Za to vrijeme Crna Gora je istrajno odlagala priznanje razumijevajući osjetljivost ovog pitanja za Srbiju, objasnio je on. U Crnoj Gori danas nema ozbiljnijih reakcija na sinoćnu odluku Vlade, a opozicione stranke proteste građana najavljuju za ponedeljak.

Socijalistička narodna partija iniciraće i sa ostalim opozicionim partijama dogovarati realizaciju aktivnosti koje će omogućiti crnogorskim građanima da izraze svoje nezadovoljstvo i građanski protest odlukom Vlade da prizna Kosovo, najavio je lider Srđan Milić.

Narodna stranka sjutra će, nakon konsultacija sa Socijalističnom narodnom partijom i Srpskom narodnom strankom, predložiti mjere kao odgovor na crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova.

Lider te partije, Predrag Popović, kazao je da ''u ovom dramatičnom trenutku nema drugog posla nego da spasavamo obraz i dušu istorijske Crne Gore'', ali nije precizirao koje bi mjere odgovor NS-a mogao da obuhvati.

Odluka crnogorske Vlade o priznanju Kosova ne važi za Srbe u Crnoj Gori, poručilo je danas Srpsko narodno vijeće.

Stranka srpskih radikala ocijenila je da je odluka o priznanju "lažne države Kosovo" najjači udarac srpskom narodu u Crnoj Gori, ali i najveća sramota u istoriji Crne Gore.

Bivši crnogorski predsjednik Momir Bulatović uputio je danas izvinjenje svim građanima Srbije koje je odluka Crne Gore da prizna Kosovo pogodila i molbu da prihvate uvjeravanja da nije u pitanju volja većine građana Crne Gore.

On je kazao da zbog ove odluke osjeća "tugu i stid".

Odluka crnogorske Vlade o priznavanju Kosova flagrantno je kršenje međunardonog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Ustava Crne Gore, ocijenio je danas univerzitetski profesor, Đorđije Blažić.

Iole upućenom građaninu Crne Gore u unutrašnje i međunarodne prilike uskoro će biti jasno šta je stvarna pozadina priznanja Kosova i da li je u pitanju nacionalni interes ili cijena aboliranja krivično pravne odgovornosti najvećih državnih funkcionera od krivičnog gonjenja pred sudovima susjednih država", naveo je Blažić.

Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac rekao je da je ''odluka Crne Gore miješanje u unutrašnje stvari Srbije i udar ne njen teritorijalni integritet i suverenitet''.

Za razliku od zvaničnog Beograda koji je crnogorskog ambasadora u Beogradu proglasio ''personom non grata'', u Podgorici je saopšteno da Crna Gora neće prema srpskom ambasadoru preduzeti recipročnu mjeru.

XS
SM
MD
LG