Linkovi

Server: Crnogorsko i makedonsko priznavanje - njihovo suvereno pravo


Priznanje nezavisnosti Kosova od strane Makedonije i Crne Gore izazvalo je novu tenziju medju balkanskim susedima. Danijela Servera, analitičara vašingtonskog Instituta za mir, pitali smo kako vidi odluku Podgorice i Skoplja, u svetlu činjenice da su susedi Srbije priznali nezavisnost Kosova dan pošto je Generalna skupština UN podržala zahtev Srbije da legalnost Kosova razmotri Medjunarodni sud pravde.

Danijel Server: Ne mislim da je sama rezolucija bila dobra ideja sa stanovišta regionalne bezbednosti. Ona donosi neizvesnost, a neki misle da je to izgovor da se odlože važne odluke, dok je čitav razlog rešavanja kosovskog statusa bio taj što je neizvesnost u pogledu njegove budućnosti bila prevelika. Iskreno mislim da će rezultat biti isti u svakom slučaju, ali neizvesnost, kako vidimo po današnjim finansijskim tržištima, nije dobra stvar.

Glas Amerike: Stejt Department navodi da će priznavanje doprineti regionalnoj saradnji. Medjutim Srbija je proterala ambasadore Makedonije i Crne Gore, opozicija najavljuje proteste u Crnoj Gori, kako će odluka Makedonije i Crne Gore doprineti regionalnoj stabilnosti?

Danijel Server: Mislim da svaka nezavisna zemlja treba da dobije podršku svojih suseda. Dobro je za odnose Prištine i Skoplja, Prištine i Podgorice, da je došlo do priznanja. Srbija je ta koja stvara nestabilnost, a ne priznavanje nezavisnosti Kosova.

Glas Amerike: Argument Srbije je da su UN podržale njen predlog da Medjunarodni sud pravde oceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova, te su susedne zemlje mogle da sačekaju odluku suda, umesto da priznaju Kosovo dan posle odluke UN. Sa stanovišta Beograda, to je bilo zarivanje noža u ledja, u kritičnom trenutku za Srbiju.

Danijel Server: Ako okrenete ledja nekome, može da vam se desi da dobijete nož u ledja. Činjenica je da je suvereno pravo svake nezavisne zemlje da prizna drugu državu kao suverenu i ideja da Beograd to može da kontroliše nije ispravna, to je ideja koja miriše na «veliku Srbiju», na jugo-nostalgiju, kako god želite da je nazovete. Fundamentalno pravo suverenih država je da prizna drugu državu i samo direktno umešane države tu mogu da biraju. Srbija je ta koja ovde odlučuje da izaziva nestabilnost i komplikuje stvari, a ne odluka suseda.

Glas Amerike: Da li smatrate da će trenutna tenzija na Balkanu biti kratkog daha, ili će doći do dugoročne nestabilnosti?

Danijel Server: Ne znam, to je izbor Beograda, ako Beograd reši da nastavi da pokušava da stvara neizvesnost i ulazi u frikcije sa susedima, nestabilnost će trajati. Medjunarodni sud će nastaviti da razmatra to pitanje, a pojedinačne zemlje će donositi svoje odluke. Nema pitanja legalnosti priznavanja, jedino pitanje je legalnost progalšenja kosovske nezavisnosti. Iskreno, američko proglašenje nezavisnosti je bez sumnje bilo nelegalno, vodili smo rat oko toga. Ne znam šta Beograd pokušava da ostvari ovim, ne vidim šta će Beograd dobiti ni posle odluke suda. Usvajanje srpske rezolucije u UN je svakako bila taktička, diplomatska pobeda, ali ne vidim da ona doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu, niti služi u interesima Srbije, ona neće promeniti odluke suverenih država da li će priznati Kosovo, što smo videli već danas.

XS
SM
MD
LG