Linkovi

Marti Ahtisari dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir


Nekadašnji predsednik Finske Marti Ahtisari dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. Finski diplomata nagrađen je prestižnim priznanjem zbog svoje uloge u pregovorima i mirnom rešavanju konflikata širom sveta, od Namibije do Kosova.

Norveški komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio je da su Ahtisarijeva nastojanja tokom više od 30 godina karijere doprinela miru u svetu. Ahtisari je u izjavi za norvešku televiziju rekao da svojim najvećim dostignućem smatra mirovne napore u južnoafričkoj državi Namibiji, koja je posle tih pregovora stekla nezavisnost od Južnoafričke Republike. U skorije vreme, Ahtisari je sačinio plan kojim se Kosovu daje međunarodno nadgledana nezavisnost, a koji se trenutno i primenjuje, doj je sa organizacijom koju je osnovao - Inicijativom za rešavanje kriza - radio i na uspostavljanju mira u Iraku, Indoneziji i Severnoj Irskoj.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pohvalio je Ahtisarija zbog izuzetne karijere i službe međunarodnoj zajednici, dok je francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao da je Ahtisari u teškim situacijama uvek odgovarao hrabro i sa smislom za realnost. Novog dobitnika Nobelove nagrade za mir hvalili su u Indoneziji i na Kosovu, ali je predstavnik Rusije u NATO-u Dimitrij Rogozin kritikovao njegov izbor, rekavši da bi Nobelov komitet trebalo da se stidi zbog svoje odluke. Rogozin je kazao da je Ahtisari, kao medijator u pregovorima o Kosovu, bio vođen interesima SAD i dodao da je u tim pregovorima prekršeno međunarodno pravo.

Ahtisari će medalju i novčanu nagradu veću od milion dolara dobiti na zvaničnoj ceremoniji u Oslu, 10. decembra.

XS
SM
MD
LG