Linkovi

Brisel ne komentariše podršku generalne skupštine UN zahtevu Srbije


U sedištu evropskih institucija u Briselu nema zvaničnih komentara na podršku Generalne skupštine UN zahtevu Srbije da se pred Međunarodnim sudom pravde oceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. To se objašnjava činjenicom kako je priznavanje Kosova isključivo stvar svake pojedine članice, ali ne i cele Unije. S druge strane, zbog zahteva Srbije se ne očekuju dodatni problemi u procesu približavanja Beograda - Briselu.

Odluka o tome da li će priznati Kosovo ili ne je samo na državama članicama, ali ne i na samoj Uniji, rečeno je iz izvora bliskih Evropskoj komisiji, upitanih za komentar glasanja na Generalnoj skupštini UN. Drugim rečima, Brisel ne smatra potrebnim da se upušta u ispravnost koraka zvaničnog Beograda, koji za cilj imaju traženje ocene legalnosti kosovske nezavisnosti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Nešto ranije su najviši evropski zvaničnici slično ponovili, naglašavajući da niko u Briselu nema nameru srpskoj strani diktirati poteze, ali, ipak i naglašavajući kako u Beogradu treba da razmisle o tome kakve korake poduzimaju u svetlu aktuelnog procesa približavanja Srbije evropskim institucijama. Danas se, međutim, u krugovima oko Saveta ministara EU iznosi mišljenje da zbivanja na Ist Riveru neće uticati na proces integracija - zvanično. Nezvanično, sasvim je jasno, a to je pokazalo i glasanje na Generalnoj skupštini, da unutar Unije postoje razmimoilaženja u gledanju na potez Srbije - od podrške, preko uzdržanosti, do uverenja kako je reč o nepromišljenom činu.

XS
SM
MD
LG