Linkovi

Vašington: Medjunarodni monetarni fond upozorava - svet na ivici globalne recesije


Direktor Međunarodnog monetarnog fonda upozorio je uoči sastanka svetskih ekonomskih lidera u Vašingtonu da je svet na ivici globalne ivici globalne recesije.

"Kao što znate, rast će biti blizu nule u zemljama u razvoju i oko 3 odsto na globalnom nivou. Tako da smo na ivici globalne recesije" - naveo je Dominik Stros-Kan. On međutim predviđa ekonomski oporavak krajem naredne godine."Videćemo početak oporavka globalne ekonomije u drugom dijelu 2009. godine, tako da je to poruka nade. Kriza je ozbiljna, ali će krajem 2009. početi oporavak. Spor oporavak, ali će se rast vratiti".

Prvi čovek MMF-a je istakao da države moraju da rade zajedno kako bi se spriječila globalna recesija i upozorio da ne postoji unutrašnje rješenje krize."Saradnja i koordinisanje akcija su cena uspeha. Sve vrste saradnje treba pohvaliti, dok samostalne poteze treba izbjegavati, ako ne i osuditi."


Predsednik svetske banke Robert Zelik pozvao je zvaničnike da ne zaborave siromašne zemlje - koje su teško pogođene finansijskom krizom. "Na samitu G8 u julu, kazao sam da su zemlje u razvoju suočene sa dvostrukom opasnošću, zbog uticaja visokih cena hrane i goriva. Sada je to međutim trostruka opasnost, hrana, gorivo i finansije."

Predsednik Džordž Buš je u međuvremenu, tokom susreta sa slovačkim kolegom Ivanom Gasparovičem, kazao da će Sjedinjene Države preduzeti čvrstu akciju za rešavanje ekonomske situacije. "Razgovarali smo i o našoj zajedničkoj želji da sa našim evropskim prijateljima radimo na kreiranju najboljih mogućih mera", naveo je Gasparovič.

Berzanski indeksi na američkom tržištu u međuvremenu su ponovo pali, ali ne toliko dramatično kao prethodnih dana. Ključni indeks Dau Džons jutros je porastao za 95 poena, da bi zatim ponovo pao, reagujući različito na najnovije mjere za pokretanje kreditnog tržišta. Federalne rezerve juče su sa centralnim bankama širom sveta snizile kamatne stope, dok je Bušova administracija objavila da razmišlja da u okviru plana za spasavanje finansijskog sektora preuzme udeo u nekoliko problematičnih američkih banaka.

XS
SM
MD
LG