Linkovi

Ketels: Pad vrednosti akcija u svetu posledica strahovanja od novčane krize


Kristijan Ketels, profesor za strategiju i ekonomsku konkurentnost na Univerzitetu Harvard, u Bostonu, smatra da bi sadašnja globalna finansijska kriza mogla da prođe bez većih posledica. Ketels tvrdi da je pad vrednosti akcija u svetu više posledica strahovanja od novčane krize nego realnih privrednih kretanja, za koja tvrdi da nisu narušena u vodećim zapadnim zemljama.

«Američka ekonomija je i dalje snažna. Isto važi za mnoge evropske ekonomije, koje nisu ništa slabije danas nego što su bile pre pet godina. Naravno da ni jedna od tih privreda nije bez problema, ali ništa od toga ne bi trebalo da stvara opštu paniku. Međutim, nalazimo se u situaciji u kojoj bi tekuća berzanska previranja mogla da ugroze dalje investicije, što bi zaista moglo da dovede do znatnog usporavanja privrednog rasta u svetu.»

Gubici na berzama su ogromni, potvrđuje Ketels, ali dodaje da je sa stanovišta produktivnosti i inovacije američka privreda i dalje bez premca u svetu.

«Bez obzira na drastično smanjenje finansijske vrednosti, ništa se nije promenilo u pogledu sposobnosti kompanija da pruže dobar proizvod ili uslugu. Smatram da američka ekonomija i dalje raspolaže sa snažnim potencijalom za rast.«

Opasnost od šireg ekonomskog zastoja zavisiće od dalje potražnje, kaže Ketels.


«Da li će doći do recesije, odnosno do nultog privrednog rasta - stvar je potražnje, koja može da krahira, ukoliko potrošači budu izgubili poverenje u tržište. Postoje znaci da se to već događa. Recesija bi tada bila neizbežna. Ali ponavljam, proizvodni temelji američke ekonomije su i dalje veoma snažni.»

Po rečima Kristijana Ketelsa, sadašnja kriza neće moći da se rešii nekim čarobnim potezom. Umesto toga, kaže on, biće potrebna kombinacija mera za savladavanje finansijskih teškoća koje su ne samo globalnog karaktera, nego su bez presedana u poslednjih više od sedam decenija.

XS
SM
MD
LG