Linkovi

Ekonomska kriza u fokusu druge predsedničke debate Obame i Mekejna


Republikanac Džon Mekejn i demokrata Barak Obama sukobili su se u drugoj predsedničkoj debati u vezi sa planovima za rešavanje ekonomske krize, klimatskim promenama i spoljnopolitičkim pitanjima.

U debati održanoj u Nešvilu u Tenesiju, senator Mekejn je za finansijsku krizu okrivio “pohlepu i neumerenost” u Vašingtonu i na Vol Stritu. On je istakao da ima plan za rešavanje krize, koji obuhvata i naredjenje federalnoj vladi da razmotri promenu uslova kod loših kredita, kako bi pomogla Amerikancima da zadrže kuće koje su kupili, a za koje ne mogu da otplaćuju hipoteke.

Senator Obama je finansijske probleme nazvao “konačnom presudom” o promašenoj ekonomskoj politici predsednika Džordža Buša, koju je podržavao Mekejn.

Kandidati su takodje raspravljali u vezi sa planovima za Irak, u toku debate održane po formatu diskusija u gradskim skupštinama, što omogućuje publici da postavlja pitanja.

Obama je rekao da američki vojnici moraju da se na “odgovoran način” povuku iz Iraka, a da se uputi pojačanje snagama u Avganistanu. Medjutim, Meken je izjavio da bi Obamin plan o odredjivanju datuma za povlačenje iz Iraka doveo do poraza američkih trupa.

Kada je reč o Iranu, Mekejn je izjavio da bi ta zemlja bila pretnja stabilnosti celog Bliskog istoka ukoliko bi se Teheran domogao nuklearnog oružja. On je dodao da bi SAD trebalo da se pridruže svojim saveznicima u zalaganju za snažnije sankcije protiv Irana. Mekejn je takodje rekao da SAD ne bi čekale na odluke Saveta bezbednosti UN u slučaju da Teheran napadne Izrael.

Obama je rekao da SAD nikada ne smeju da vojnu opciju sklone sa pregovaračkog stola kada je reč o Iranu. On je takodje naveo da podržava pregovore sa Iranom kako bi se Teheranu predočilo da će se, ukoliko ne promeni svoje postupke, suočiti sa “teškim posledicama.” Obama je rekao da bi nuklearno naoružani Iran predstavljao pretnju Izraelu, koji je opisao kao jednog od najvećih saveznika Sjedinjenih Država.

Kandidati su takodje raspravljali o pitanju klimatskih promena. Senator Obama je rekao da novi predsednik mora da ulaže sredstva u pronalazak alternativnih izvora energije, uključujući solarnu, nuklearnu i energiju vetra. On je istakao da “SAD ne mogu da “probuše” izlaz iz energetske krize, aludirajući na bušenje nafte.

Mekejn je izjavio da je najbolji način rešavanja energetske krize investiranje u nuklearnu energiju. On je istakao da je bušenje u američkom priobalju ključni način da se poveća ponuda i smanji potražnja za naftom.

Senator Mekejn se nadao da će prekinuti Obamino vodjstvo u nacionalnim istraživanjima javnog mnjenja.

U novoj anketi sprovedenoj u ključnoj državi Ohajo, ispitanici su Obami dali bolje ocene za rešavanje ekonomskih problema. Istraživanje koje su sproveli Vašington Post i ABC News pokazalo je da Obama vodi ispred Mekejna sa 51 naspram 45% glasova. Po nacionalnoj anketi CNN-a, Obama je ispred Mekejna sa 53 u odnosu na 45 odsto glasova, i udvostručio je svoju prednost u septembru. Medjutim, po drugoj nacionalnoj anketi koju su zajedno sproveli Rojters, C-Span i agencija za istraživanje javnog mnjenja Zogbi, Obama vodi u odnosu na Mekejna sa svega tri procenta.

XS
SM
MD
LG