Linkovi

Eksplozije u blizini 'zelene zone' tokom posete Džona Negropontea


U Irak je danas doputovao zamenik američkog državnog sekretara Džon Negoponte, koji se u bagdadskoj "zelenoj zoni" sastao i sa iračkim ministrom inostranih poslova Hošijarom Zebarijem. Uoči njihove zajedničke konferencije za štampu, u blizini "zelene zone" odjeknule su dve eksplozije, u kojima je ranjeno najmanje pet osoba. Hošijar Zebari je novinarima rekao da je Irak vrlo blizu konačnog dogovora sa Sjedinjenim Državama, na osnovu kojeg bi američke trupe mogle da ostanu u zemlji i posle završetka ove godine. Dve strane već duže pregovaraju o sporazumu na osnovu kojeg bi snage Sjedinjenih Država mogle da ostanu u Iraku i posle isteka mandata Ujedinjenih nacija, 31. decembra. Kamen spoticanja u dogovorima je pitanje garantovanja imuniteta američkim vojnicima za zločine počinjene u Iraku.

Vlada Avganistana demantuje pregovore sa Talibanima


Vlada Avganistana poriče da je ikada razgovarala sa predstavnicima Talibana ili njihovim izaslanicima. Naime čule su se glasine da su se predstavnici pobunjenika sastali sa funkcionerima Avganistanske vlade u septembru, uz posredstvo saudijske kraljevske porodice. Međutim, portparol avganistanskog predsednika danas je saopštio da to nije tačno. On je rekao da je predsednik Hamid Karzai zamolio kralja Saudijske Arabije da organizuje takve razgovore, ali da do njih nikada nije došlo. Karzai je prošle nedelje izjavio da je već dve godine u redovnom kontaktu sa saudijskim kraljem, pokušavajući da dogovori razgovore sa talibanskim liderima. U medjuvremenu, Sjedinjene Države i Avganistan izražavaju nadu da će regionalna diplomatija i saradnja doprineti uspostavljanju mira u regionu.

Pakistan povlači 50 hiljada avganistanskih izbeglica iz Badžaura


Nadležni u Pakistanu su naredili da se 50 hiljada avganistanskih izbeglica povuče sa nemirnog plemenskog područja duž granice sa Avganistanom. Vlasti su počele da sprovode u delo odluku da Avganistanci napuste plemenski region Badžaur, optužujući izbelice da su povezane sa ekstremistima na tom području. Pakistanske trupe se već nekoliko nedelja obračunavaju sa ekstremistima povezanim sa Al-kaidom i Talibanom i do sada je u tim okršajima poginulo više od hiljadu ekstremista. Nadležni su danas saopštili da je uhapšeno najmanje 40 Avganistanaca koji će biti deportovani preko granice. Vlasti procenjuju da se dvadesetak hiljada Avganistanaca već vratilo kući.

XS
SM
MD
LG