Linkovi

Srpska lista najavljuje demonstracije ako Crne Gora prizna Kosovo


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je nediplomatskom izjavu srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića da bi crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova u ovom trenutku predstavljalo zabijanje noža u leđa Srbiji. Mnogi u Crnoj Gori se pitaju kakva se to reakcija priprema ako Crna Gora prizna Kosovo.

I dok predsjednik Filip Vujanović tvrdi da "Crna Gora nikada nikome nije zabijala nož u leđa, ali ne može da trpi štetu za sebe i svoje građane, slijedeći nešto što je nemoguće slijediti'', lider Srpske liste Andrija Mandić obećao je da će se njegova stranka, prizna li Crna Gora Kosovo, staviti na čelo demonstracija protiv režima i srušiti ga, baš kao što se to desilo 1989. godine. Njegov koalicioni kolega Zoran Žižić pojašnjava:

''Većina građana Crne Gore neće biti spremna da prihvati ovakav jedan potez. Ja nikako ne mogu prihvatiti da se prizna jedna nelegalna država, koja je, pri tome, sa svojih ognjišta istjerala na hiljade crnogorskih državljana od kojih su mnogi bili mučeni i poginuli pod jednim naletom ove zločinačke aktivnosti prištinske vlasti. Mislim da ćemo svi u Crnoj Gori biti obrukani i postiđeni jednim ovakvim potezom Vlade''.

No, Miodrag Iličković iz vladajuće koalicije očekuje reakciju srpskih stranaka, ali tvrdi da je to već viđeni scenario i da je ta vrsta patriotizma već mnogo puta demonstrirana …

''... po pitanju Dubrovnika, po pitanju NATO intervencije, po pitanju žrtvovanja Crne Gore za tuđe interese, a protiv intetesa građana Crne Gore. Prema tome, svi oni, koji su taj patriotizam deklarativno zasupili, nigdje ga nisu faktički potvrdili svojim djelovanjem-ni proteklim u ratovima, ni krizama, negdje. Na mene ta današnja priča o Kosovu ne ostavlja nikakav utisak, zato što je to već viđena demagogija, bez pokrića''.

I jedan od lidera Albanaca u Crnoj Gori, Ferhat Dinoša, ne očekuje značajniju reakciju javnosti:

''Može biti tu i tamo reakcija koje neće poprimati dimanzije konflikta. Dakle, reakcije će biti, ali to neće remetiti demokratske procese u Crnoj Gori''.

"Priznanje Kosova bio bi jak signal da je Crna Gora spremna na teške odluke radi očuvanja regionalne stabilnosti, ali neće biti kažnjena ako to ne uradi", rekao je danas američki amabasador u Podgorici, Roderik Mur.

On kaže da bi pretjerao ako bi kazao da je eventualno priznanje „čvrst uslov" za integraciju Crne Gore u evroatlantske institucije, ali da ono jeste bitno.

XS
SM
MD
LG