Linkovi

Jeremić se nada pozitivnom ishodu glasanja u Generalnoj skupštini UN


Kosovo i evropske integracije najviše okupiraju pažnju zvaničnika vlasti u Beogradu.Premijer Mirko Cvetković prilikom susreta sa estonskim ministrom inostranih poslova Urmasom Paetuom izrazio je očekivanje da će Estonija podržati inicijativu Srbije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN u kojoj se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je posle razgovora sa kolegom iz Estonije da Srbija svakako neće sedeti skrštenih ruku u slučaju da zemlje regiona priznaju nezavisnost Kosova i pri tome posebno spomenuo Crnu Goru:

"Na jasan način smo stavili na znanje najvišim zvaničnicima Crne Gore da nemamo nikakvo razumevanje za njihovu potencijalnu odluku da naruše suvernitet i teritorijalni integritet Srbije" - istakao jeJeremić.On je izrazio je nadu u najbolji ishod glasanja u sredu u Generalnoj skupštini UN o inicijativi Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savetodavno mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ministar inostranih poslova Estonije Urmas Paet izjavio je da Evropska unija treba što pre da ukine vize za građane Srbije i da će uskoro doneti odluku o primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Da bi ubrzala put ka evropskim integracijama Srbija ubrzano mora da usvoji paket zakona. Poslanik Evropskog parlamenta Viktor Boštinar i predsednik parlamentarnog Odbora za evropske integracije Laslo Varga konstatovali su se da je najveća prepreka u tom poslu opstrukcija rada Parlamenta. Boštinar smatra važnim da Srbija uspostavi veću komunikaciju sa poslanicima Evropskog parlamenta koje bi obaveštavala o napretku ka Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG