Linkovi

Nekoliko kompanija prodaje skupu kafu koju proizvodi Azijski cibet


Mada je američki lanac prodavnica kafe Starbaks u procesu zatvaranja radnji u jeku ekonomske krize, neke nezavisne kompanije nadaju se da bi retke i skupe vrste kafe mogle da budu ključ za uspeh biznisa.

Novinar Glasa Amerike Stiv Mort izveštava da se vlasnik jednog kafića na Floridi pridružio grupi odabranih, koja skladišti takozvanu Kopi Luvak kafu, vrstu koja se vari u digestivnom traktu jednog malog sisara, sličnog mački.

Šolja kafe od 227 grama košta skoro 30 dolara. Adam Dadli je vlasnik prodavnice kafe Sol River u Orlandu. On se nada da će činjenica da ima Kopi Luvak kafu u ponudi privući one koji tragaju za retkim vrstama kafe.

«Oni razmišljaju da, ako ovde imaju najskuplju kafu na svetu i jednu od najređih na svetu, da je ovo mesto na kojem mogu dobiti i najkvalitetniju kafu u njihovom kraju», priča Dadli.

Kopi Luvak je indonežansko ime za cibet kafu. Zrna kafe se naime propuštaju kroz digestivni sistem sisara nalik mački, koji se zove azijski cibet, a zatim se ta ista zrna skupljaju. Jednom kanadskom studijom utvrđeno je taj proces ono što verovatno daje kafi njen prepoznatljivi ukus.

«U stomaku te životinjice, dolazi do procesa fermentacije, koja zapravo pojačava ukus zrna kafe», objašnjava Dadli.

Kopi Luvak kafa u zrnu je, prema podacima časopisa Forbs - najskuplja na svetu. Mnogi je pečenu prodaju na internetu po ceni od stotinu dolara za 450 grama. Dadli priznaje da je prodaja te gurmanske kafe veoma smeo potez.

Lanac prodavnica Starbaks nedavno je najavio da zatvara 600 lokacija u Sjedinjenim Državama. Blizu 60 ih je na Floridi, gde je i kafić Adama Dadlija. Profit Starbaksa je u drugom kvartalu ove godine opao 28 odsto u odnosu na prošlogodišnju zaradu u istom periodu. Dadli je uveren da će se njegova strategija isplatiti. Gosti njegovog kafića imaju pomešana osećanja.

«Nije baš da me je oduševila, a ja sam voljan da probam nove stvari. I drago mi je da jesam, jer vredi.»

Industrija gurmanske kafe, prema udruženju trgovaca kafom, vredi više od 11 milijardi dolara godišnje. Sedamnaest odsto odraslih Amerikanaca konzumira gurmansku kafu svaki dan, navodi Nacionalno udruženje za kafu. Adam Dadli se nada da su ti podaci istiniti. On veruje da ima dovoljno entuzijasta, koji su spremni da plate šolju Kopi Luvak kafe, čak i u ova teška vremena.

XS
SM
MD
LG