Linkovi

Posle ostavke Olmerta Cipi Livni ima nekoliko nedelja da sastavi koaliciju


Izrael bi uskoro mogao da dobije prvu ženu premijera otkako je Golda Meir napustila taj položaj 1974. Posle nedavne ostavke Ehuda Olmerta, ministar inostranih poslova Izraela, Cipi Livni, sada ima nekoliko nedelja da sastavi koaliciju koja bi mogla da vodi Izrael naredne dve godine. Mnogi Izraelci priželjkuju da Cipi Livni uspe, mada je ona objektivno suočena sa brojnim preprekama.

Cipi Livni je najpopularniji političar u Izraelu. Tu popularnost sada treba da pretvori u najviši položaj u zemlji, odnosno da pridobije saveznike svoje Partije Kadima da formiraju novu koaliciju pod njenim vođstvom. Taj zadatak nije lak, ali Cipi Livni kaže da on mora da se obavi što pre.

«Moramo da se suočimo sa komplikovanim pretnjama, moramo da se suočimo sa opasnostima za bezbednost, moramo da krenemo napred, a ekonomija nije stabilna, tako da to nije samo moja odgovornost, nego odgovornost svih mojih prijatelja u Kadimi i strankama u Knesetu.»

Cipi Livni je suočena sa nekoliko prepreka. Verske stranke koje mora da pridobije, žele više programa za svoje pristalice i protive se njenim pokušajima da postigne dvodržavno rešenje sa Palestincima. Cipi Livni je suočena sa velikim teškoćama u pridobijanju podrške Ehuda Baraka, lidera Laburističke partije. Barak, bivši premijer, izražava sumnju u njene liderske sposobnosti. Čak je o tome razgovarao sa Benjaminom Netanjahuom, liderom desničarske stranke Likud.

Elen Lejpson, direktorka Centra «Henri Stimson» u Vašingtonu, savetnica za bliskoistočnu politiku u administraciji predsednika Klintona, kaže da je moguće da Cipi Livni ne bude sledeća izraelska premijerka – ako Ehud Barak ne pristupi njenoj vladi i ospori održavanje prevremenih izbora.

«Kadima ne može da vlada bez podrške Laburističke partije. Barak je lider te stranke. Barak naravno veruje da bi on trebalo da bude premijer.»

Za razliku od Golde Meir, Cipi Livni nije provela godine u izraleskoj politici, kaže Akiva Eldar, jedan od izraelskih političkih komentatora.

«Ona je relativno nova u politici. Bila je samo dve godine u parlamentu i potom odmah uskočila u Šaronovu vladu i izgleda da joj posebno nedostaje vojno iskustvo. Prema tome, ona mora da ubedi ostale stranke i izraelsku javnost da može da se suoči sa budućim izazovima.»

Cipi Livni nema ni bliske veze sa muškarcima koji vode izraelsku odbranu i bezbednost. Iako ima ugled u svetu, Elen Lejpson kaže da Livni nije deo izraelske čvrsto ukorenjene muške političke kulture.

«Ona nije jedna od onih velikih ličnosti koje Izrael obično ima na važnim položajima. U pitanju su njen temperament i stil gotovo isto koliko i njen pol. Rekla bih da ovi veliki momci, Netanjahu i posebno Barak, misle da mogu da je nadigraju.»

Iako su njeni odnosi sa izraelskim političkim liderima hladni, Cipi Livni ima bliske veze sa umerenim Palestincima kao što je predsednik Mahmud Abas. Palestinske teritorije su podeljene između ekstremista iz Hamasa koji kontrolišu Gazu i Abasovog umerenijeg Fataha na Zapadnoj obali. Livni podržava jačanje umerenih Palestinaca i stvaranje palestinske države. Palestinski politički analitičar Mahdi Abdul Hadi kaže da je Cipi Livni lider koju bi većina Arapa želela da vidi na položaju novog izraelskog premijera.


»Ona toplo primaju u Zalivskom regionu. Prihvataju je i prepoznaju kao predstavnicu novog naraštaja, novo lice koje dolazi iz zatvorenog mentaliteta koji je tipičan za izraelsko vođstvo proteklih šezdesetak godina.«

Međutim, Izraelci će odlučiti, a ne Palestinci, da li će Cipi Livni formirati narednu Izraelsku vladu.

XS
SM
MD
LG