Linkovi

Rad na poboljšanju prava i uslova života za avganistanske žene


Žene u Avganistanu još uvek su suočene sa ogromnim teškoćama, nakon Amerikancima predvodjene invazije 2001. godine i pada Talibana sa vlasti.

Randžina Hamidi, preduzetnica i aktivistkinja za prava žena, preselila se sa porodicom iz Avganistana u Pakistan, a potom u Sjedinjene Države, gde je studirala.

Medjutim, nakon pada Talibana vratila se u rodnu zemlju gde radi na poboljšanju života žena u Kandaharu. Randžina Hamidi se vratila u Avganistan nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Ona kaže da je bila dirnuta teškoćama u avganistanskom društvu, posebno medju ženama.

«Situacija u Kandaharu i širom Avganistana izazivala je duboku tugu. U toj situaciji vidite i osećate teškoće, ali ne možete da se držite samo jednog zadatka i kažete to je ono što hoću da radim.»

Hamidi se vratila u Kandahar da bi radila za neprofitnu organizaciju Avganistanci za gradjansko društvo. Ta grupa je sponzor programa za promociju demokratskog društva i pružanje pomoć gradjanima da igraju veću ulogu u uobličavanju sudbine Avganistana. Redžina Hamidi je direktor te grupe.

«Od prvog dana cilj je bio da se pomogne Avganistancima da se obuče u veštinama koje će im pružiti ekonomsku nezavisnost, čak i kad se projekti okončaju. Prvi zadatak je bio otvaranje nezavisne radio stanice u Kandaharu, a potom smo se latili projekta ekonomske regeneracije.», kaže Randžina Hamidi.

Žene angažovane u projektu ekonomske regeneracije proizvode i prodaju vezene predmete u Avganistanu i inostranstvu. Za pet godina, broj učesnica je porastao sa 20 na 450.


Lokalni aktivisti u Kandaharu takodje su osnovali Savet žena. Mnogi koji su došli na proslavu Medjunarodnog dana žena kažu da rade na unapredjenju prava i prilika za žene.

Randžina je takodje koordinator pomoći za obične Avgansitance i neprofitne organizacije koje pomažu školama u oblasti Kandahara, zbog čega su joj zahvalnost izrazili i roditelji i direktor škole.

«Veoma sam vam zahvalan. Inspirisali ste rad u našoj školi. Nadam se da će i drugi Avganistanci shvatiti da treba da rade za ovu zemlju i ove učenike. Ovo je velika pomoć», istakao je direktor škole.

Porodica Hamidi je napustila Avganistan tokom sovjetske invazije kad je Randžina Hamidi bila mala. Ona kaže da je talibanska uprava bila noćna mora za žene. Njena porodica se prvo nastanila u Pakistanu, a kasnije u Sjedinjenim Državama gde je studirala.

Po povratku u Avganistan otvorila je kompaniju pod imenom Knadaharska blaga, koja reklamira i prodaje vezene radove avganistanskih žena na medjunarodnom tržištu. Randžina Hamidi kaže da će taj biznis, kad postane uspešan, predati Avganistankama. Takodje ukazuje da je još uvek zabrinuta za budućnost svoje zemlje, dok prati projekte rekonstrukcije pod pokroviteljstvom medjunarodne zajednice.

«Avganistanci moraju da preuzmu svoj deo odgovornosti. Avganistan neće imati bolju budućnost ako ne izmenimo način na koji sprovodimo poslove.», kaže Randžina Hamidi.

Žene sa kojima saradjuje još uvek su suočene sa nestašicama struje, lošim snabdevanjem čistom vodom, sve većom korupcijom i opasnošću od pobunjenika. Međutim, ništa od toga nije uplašilo ovu ženu, poreklom iz Kandahara, koja se nada da će igrati još veću ulogu u rekonstrukciji svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG