Linkovi

Član 19: Sloboda novinara da obavljaju posao postaje sve ugroženija


U najnovijem izveštaju međunarodne orghanizacije za ljudska prava "Član 19" kaže se da je sloboda novinara da slobodno obavljaju svoj posao sve više ugrožena. Pomenuta grupa, koja se bori za slobodu izražavanja sopstvenog mišljenja, učestvovala je na dvodnevnom seminaru u Ujedinjenim nacijama, koji se bavio vezom između slobode govora i slobode ispovedanja vere.

Grupa za ljudska prava, Član 19, kaže da je tokom poslednjih 5 do 7 godina globalni trend u oblasti slobode štampe bio negativan. U mnogim zemljama, kaže ta grupa, novinari su sve češće izloženi napadima.

Izvršna direktorka grupe Član 19, Agnes Kalamard, kaže da su u prošlosti novnari ranjavani ili su ginuli najčešće u ratnim zonama. Ali sada, kaže ona, novinari su pojedinačno mete namernih napada.

"To se svakako događa u zonama konflikta, kao što je Irak, u kome je ubijen najveći broj novinara. Takođe u oblastima konflikta smanjenog intenziteta, kao što su Filipini. Međutim, to se svečešće dešava u zemljama za koje se smatra da bi trebalo da budu demokratske i u miru, ili bar da su na putu ka deokratiji i miru - kao što je Meksiko."

Kalamard kaže da iza nekih ubistava novinara možda stoje i vlade, ali da novinare napadaju i razne druge grupe, kao što su Mafija, narko-karteli i naoružani pobunjenici.

U svom najnovijem izveštaju, savetodavna grupa Press Emblem Campaign, kaže da je ove godine ubijen 71 novinar, u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je ubijen čak 91 pripadnik te profesije. Samo u septembru ubijeno je osam novinara - 4 u Iraku i po jedan u Dagestanu, Gruziji, meksiku i tajlandu.

Prošle godine, Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o zaštiti novinara u područjima konflikta. Na žalost, kaže Agnes Kalamard, ta rezolucija se ne primenjuje. Ona dodaje da je od kritične važnosti da se reši problem neodgovornosti kako u Meksiku tako i drugim zemljama sveta.

"Od svih zločina nad novinarima, barem u Meksiku ali na žalost i u drugim zemljama sveta, oko 90 odsto njih počinjeno je a da niko nikada nije optužen ili izveden pred sud, a kamoli da je osuđen. Dakle, ključni problem u Meksiku i drugim delovima sveta je neodgovaranje za zločine počinjene nad novinarima."

Kalamard kaže da njena organizacija, Član 19, ima nekoliko predloga za zaštitu ugroženih novinara. Jedan od najvažnijih je uspostavljanje sistema za rano upozoravanje. Ona kaže da bi novinari koji se smatraju ugroženima morali odmah da budu preseljeni iz tog područja na bezbedna mesta ili čak i van zemlje. Kalamard kaže da se drugi predlozi bave načinima za poboljšavanje lokalnih radio stanica koje su često siromašne i nezaštićene, posebno one koje se zalažu za prava starosedelačkih grupa.

XS
SM
MD
LG