Linkovi

Politički blogovi postali su integralni deo izbornog procesa u SAD


I Demokrate i Republikanci koriste veb stranice sa komentarima kako bi uticali na birače, prikupili novčane priloge i motivisali aktiviste. Dok Internet svima nudi jednaki pristup, nisu svi blogovi jednaki.

Kada ne radi za kompaniju za razvoj Interneta, Vilijam Bojtler piše konzervativno orijentisani blog, pod nazivom "Blog PI.""Juče sam imao 193 posetilaca. To nije sasvim tačno. Stranica je otvorena 193 puta, ali mogla je da je svih 193 puta otvori ista osoba."

«Naš istraživački tim ima dve glavne funkcije. Jedna je da se svakog jutra proizvodi elektronski novinski bilten nazvan «Izveštaj o napretku», koji prima oko 80.000 ljudi, a zatim i blog «ThinkProgress» koji ima u proseku oko 200.000 posetilaca dnevno i spada u tri najvažnija politička bloga na svetu.»


«Publika je sve više fragmentovana, i sve je manje prostora da se ljudi sa desne i leve strane spektra uključe u dijalog, čitaju iste sadržaje, i razmene ideje i argumente jedni sa drugima.»

Za vreme američke predsedničke kampanje, liberalni i progresivni sajtovi su aktivniji i popularniji od konzervativnih. Mnogi od njih su nastali iz protivljenja ratu u Iraku. Šakir kaže da je Demokratska partija spremnija za otvoreni dijalog.

«Vremenom je došlo do toga da progresivni autori dominiraju tim prostorom jer su spremniji da izraze svoja gledišta bez obzira na to šta njihova stranka misli.»

Bojtler priznaje da su on i njemu slični konzervativni blogeri manje efikasni od liberalnih. On kaže da su oni razočarani zbog promašaja Bušove administracije, od cene i vodjenja iračkog rata do predloženog vladinog plana spasavanja finansijskog tržišta.

«Teže je stvarati pokret kad je vaša stranka već na vlasti i kad vam se ne dopada šta vaša stranka radi. Na neki način, za konzervativne aktiviste na Interentu možda bi najbolja stvar bila pobeda Baraka Obame na predsedničkim izborima. Kad dovoljno dugo držite vlast, stvari postanu ustajale.»

Obe stranke obraćaju pomnu pažnju na političke blogere. U tesnoj izbornoj trci, oni bi mogli da budu ključni za pobedu.

XS
SM
MD
LG