Linkovi

Turska najavila da će odlučno odgovoriti na napad kurdskih pobunjenika


Turska je najavila da će odlučno odgovoriti na napad kurdskih pobunjenika na jugoistoku zemlje u kojem je poginulo 15 turskih vojnika i 23 kurdska pobunjenika. Turski predsednik Abdulah Gul izjavio je da će Ankara "nastaviti borbu" protiv kurdskih pobunjenika "bez obzira na cenu" nakon napada pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana na punkt turske vojske nedaleko od granice sa Irakom, na jugoistoku Turske.

Evropska unija osudila je napad kurdskih pobunjenika i pružila punu podršku Ankari u njenoj borbi protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana. Turski premijer Redžep Erdogan u međuvremenu je otkazao dvodnevnu posetu Mongoliji i najavio da se odmah vraća u Ankaru iz Turkmenistana gde se nalazi u zvaničnoj poseti.

Tuska vojska je u poslednjih 12 meseci sprovela više prekograničnih operacija, uključujući i kratku kopnenu ofanzivu u februaru, protiv uporišta kurdskih pobunjnika u planinskim oblastima na severu Iraka.

Ankara optužuje Radničku partiju Kurdistana, koja je na listi terorističkih organizacija SAD i Evropske unije, za smrt više od 40.000 ljudi od pokretanja kampanje 1984. godine za stvaranje nezavisne kurdske države na jugoistoku Turske.

XS
SM
MD
LG