Linkovi

Skupština Crne Gore većinom glasova poslanika usvojila Rezoluciju


Skupština Crne Gore, većinom glasova poslanika, usvojila je Rezoluciju o ubrzanju procesa integracija Crne Gore, u kojoj se navodi da je Crna Gora spremna da uvaži političku realnost koju članice Evropske unije i NATO vrednuju kao značajnu za regionalnu stabilnost. Za opoziciju, to je prvi korak ka priznanju kosovske nezavisnosti.

"Rezolucija će biti osnov i za opredjeljenje Crne Gore prema pitanju Kosova", navodi se u rezoluciji, koju je potpisao 41 poslanik vladajuće koalicije.

Rezolucija o ubrzanju procesa integracija Crne Gore u evropske i evroatlanstske strukture nije konačna odluka ni o čemu i treba da podstakne kvalitetan dijalog i integracioni proces u zemlji, ocijenila je danas potpredsjednik Vlade Gordana Đurović, naglasivši da je Crna Gora sprema da podnese aplikaciju za EU.

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen rekao je da su "većina članica EU i NATO procijenili da je od ključnog značaja za bezbjednost i evropsku perspektivu Balkana prihvatanje realnog stanja, kada je u pitanju status Kosova". Roćen je kazao da je Kosovo realnost i da što god mislli pravno, "nemamo pravo da zatvaramo oči pred tom činjenicom":

"Većina članica EU i NATO su procijenili da je od ključnog značaja za bezbjednost i evropsku perspektivu Balkana prihvatanje realnog stanja, kada je u pitanju status Kosova", napomenuo je on.

Crna Gora, kako je kazao, nije žurila sa određenjem o toj novoj političkoj realnosti na svojim granicama.

"Vodili smo računa o svojoj unutrašnjoj situaciji, izborima u Srbiji i rezultatima koji su od izuzetnog značaja za evropsku perspektivu Srbije i regiona u cjelini", rekao je on.

Poslanik Srpske liste Zoran Žižić kazao je da je Rezolucija farsa i završni račun za pogrešnu politiku crnogorske vlasti:

"Kontekst Rezolucije je priznanje Kosova i sada se za taj nelegitimni čin jednostranog proglašenja Kosova traži podrška crnogorskog parlamenta", kazao je on.

Žižić je podsjetio da su srpski zvaničnici nedavno zatražili od crnogorskog funkcionera da ne priznaju Kosovo.

"No, izgleda da će do tog priznanja uskoro doći. Time crnogorska vlast plaća cijenu usluga međunarodne zajednice", kazao je on.

Žižić je kazao da će usvajanjem rezolucije svi biti gubitnici, da ona nema veze sa evropskim integracijama i pozvao vladajuću koaliciju da se izbaci tačku o "priznanju Kosova".

Naglasivši potrebu Crne Gore da bude dio evro-atlanskih integracija, premijer Milo Đukanović je poručio opoziciji da je konačno vrijeme da se pomogne Srbiji, a ne da se nastavi sa upućivanjem retrogradnih poruka Beogradu.

XS
SM
MD
LG