Linkovi

Predsednik  Buš pozdravio usvajanje mera za spas finansijskog sektora


Istorijski i kako mnogi ističu kontroverzni paket mjera za spasavanje američkog finansijskog sektora, vrijedan 700 milijardi dolara, stupio je na snagu nakon što ga je danas potpisao predsjednik Džordž Buš. Vladin plan prethodno je odobren u predstavničkom domu američkog Kongresa.

Plan američke administracije za spasavanje finansijskog sektora podržala su 263 kongresmena dok je 171 bio protiv. Usvajanje izmijenjenog prijedloga zakona u predstavničkom domu uslijedilo je nakon dvije nedjelje previranja u Kongresu i na Vol Stritu, kao i svakodnevnih upozorenja da je zemlja suočena sa najozbiljnijom ekonomskom krizom od perioda velike depresije 1929 godine. Predsjednik Džordž Buš kazao je u Bijeloj Kući da je usvajanjem vladinog plana preduzeta smjela akcija za sprječavanje širenja krize sa Vol strita na zajednice širom zemlje.

"Pokazali smo svijetu da će Sjedinjene Države stabilizovati finansijska tržišta i zadržati vodeću ulogu u globalnoj ekonomiji.Znam da su pojedini Amerikanci zabrinuti zbog ovog zakona, naročito zbog njegove cijene i uloge vlade. Kao čvrsti pristalica slobodnog tržišta, vjerujem da bi vlada trebalo da interveniše samo kada je to potrebno. U ovoj situaciji bilo je neophodno preduzeti akciju."

Sekretar za finansije Henri Polson obećao je da će biti preduteza brza akcija na primjeni paketa mjera, kojim je, između ostalog, predviđena kupovina neotplaćenih zajmova od finansijskih institucija u krizi. Predsjednik senata, koji je u srijedu usvojio izmijenjeni vladin plan, Nensi Pelosi istakla je nakon glasanja u Predstavničkom domu da ljudi sada moraju da se okrenu budućnosti.

"Okrenućemo se budućnosti i utvrditi ko je odgovoran za ono što se dogodilo na našim finansijskim tršištima, kako se ne bi ponovilo. To utvrđivanje odgovornosti će nam reći kako smo dospjeli u ovu situaciju i ukazati na nepravilnosti."

Vrijednost berzanskih indeksa je početkom dana porasla, u očekivanju ishoda glasanja na Kapitol Hilu. Investitori su međutim zabrinuti zbog najnovijeg izvještaja sekretarijata za rad, u kome se navodi da je tokom proteklog mjeseca izgubljeno 159 hiljada radnih mjesta.


XS
SM
MD
LG