Linkovi

Prestovic: Finansijska kriza posledica preterane potrošnje u SAD


Predsednik Instituta za ekonomsku strategiju, sa sedištem u Vašingtonu Klajd Prestovic smatra da je sadašnja američka finansijska kriza velikim delom posledica preterane potrošnje u Sjedinjenim Državama. Lek za to je prilično gorak, kaže između ostalog ovaj ugledni američki ekonomista.

«Početkom 1980-tih u Americi je zavladala teorija da državna intervencija sputava brz ekonomski razvoj i da zato treba sprovesti deregulaciju. Posledica toga bio je sve slabiji nadzor nad poslovanjem finansijskih institucija i tržišta. U međuvremenu je došlo do niza novih novčanih instrumenata, koje ni mnogi eksperti nisu razumeli, ali su svi zarađivali puno novca i bili veoma zadovoljni. Kako vidimo veliki broj tih operacija je sumnjive finansijske vrednosti.»

Drugi deo problema, kaže Prestovic, je nastali debalans između proizvodnje i potrošnje u svetu - naročito u Americi.

«Amerika je daleko najveći potrošač u globalnoj ekonomiji, dok se proizvodnja i investicije odigravaju najvećim delom u Aziji. To je pomoglo azijskim zemljama da steknu ogromne trgovinske i monetarne rezerve, dok su Sjedinjene Države akumulirale velike deficite. Sve do skoro zemlje tog regiona rado su ulagale svoje rezerve u Sjedinjene Države kako bi američka ekonomija održala svoj tempo i nastavila da kupuje od njih robu.»

Međutim, Prestovic upozorava da postoje određene opasnosti po američku i svetsku ekonomiju:

«Sjedinjenim Državama preti recesija, možda i depresija. Pošto je Amerika i dalje glavna motorna snaga globalne ekonomije, njena recesija migla bi da izazove znatno usporavanje privreda, naročito u zemljama u razvoju. Američki privredni zastoj bi takođe mogao da dovede do dramatičnog pomeranja, ne samo ekonomske ravnoteže, nego i geostrateške ravnoteže u svetu.»

Posledice globalizacije nisu uvek pozitivne, kaže Prestovic.

«Sve do skora mislilo se da proces globalizacije vodi ka globalnoj dobrobiti i demokratizaciji, a samim tim i većoj stabilnosti u svetu. Međutim, sada vidimo da globalizacija ide na ruku autoritarnm režimima. Naime, u toku je transfer ogromnog bogatstva u zemlje proizvođače nafte, u kojima je vlast autoritarna. Dakle, postavlja se pitanje da li globalizacija zaista vodi demokratizaciji ili pomaže nedemokratskim režimima.»

Ipak, nisu sve vesti loše, kaže Prestovic.

«To je kao kada uzimate gorak lek, koji vam pomaže da se oporavite. Amerikanci sada više troše nego što zarađuju, konzumiraju više nego što proizvode i nimalo ne štede. Drugde, naročito u Aziji, ušteđevine su enormne, privredne investicije takođe, a potrošnja mala. Međutim, prestrojavanje je neminovno: Amerikanci će početi ponovo da štede, manje troše i više izvoze, dok će drugi, naročito u Aziji, početi više da troše i manje štede. To je put za obnovu gobalne ravnoteže.»

Ugledni američki ekonomista, Klajd Prestovic, ne smatra da bi taj proces trebalo da teče prebrzo, jer bi to izazvalo depresiju. Bolje je, kaže on, da prestrojavanje bude sporije i kontrolisano.

XS
SM
MD
LG