Linkovi

Somalijski pirati demantovali da je došlo do smrtonosnog obračuna


Somalijski pirati, koji su oteli ukrajinski brod natovaren oružjem, demantovali su da je medju njima došlo do smrtonosnog obračuna.

U izjavi za Glas Amerike predstavnik pirata, Sugule Ali, izjavio je da lažne navode o smrtonosnom oružanom obračunu u kojima su tri pirata ubijena, šire ljudi koji ne znaju šta se događa na otetom brodu.

Ali tvrdi da je grupa složna i usredsređena na razgovore sa vlasnikom broda o oslobađanju plovila i 20-člane posade za otkupninu od 20 miliona dolara.

Ali tvrdi da nije došlo ni do kakve pucnjave na brodu i da ne postoje nikakve nesuglasice koje bi mogle da dovedu do sukoba.

Pirati kažu da nisu znali da je oteti brod prevozio 33 tenka ruske proizvodnje i drugu vojnu opremu, kada su ga oteli prošlog četvrtka, u vodama istočno od Somalije.

Ratni brodovi američke mornarice i jedna ruska fregata nalaze se u tom regionu, u cilju sprečavanja pirata da iskrcaju teret u Somaliji, koja je prepuna oružja i razdirana građanskim ratom od 1991. Sjedinjene Države, koje smatraju da u Somaliji operiše najmanje jedna islamistička organizacija povezana sa terorističkom mrežom al-Kaidom, nastoje da spreče da teško oružje dopre do njih.

Pomorski zvaničnik Endru Mvangura, koji se nalazi u Mombasi, u Keniji, rekao je novinarima da je prisustvo ratnih brodova pojačalo napetost među oko 60 frakcionaških boraca, koji čine pomenutu piratsku grupu, i da je pucnjava povezana sa sporom oko toga da li treba osloboditi posadu i teret na brodu.

Mvangura tvrdi da mu je ta vest stigla od rođaka pirata i da je pouzdana.

«Do obračuna na brodu je došlo juče i prekjuče kada su trojicu pirata ubili njihovi saputnici, je brod drže dva različita klana,» rekao je Mvangura.

On kaže da su ogromne otkupnine koje plaćaju vlasnici otetih brodova navele mnoge somalijske klanove da se odreknu sporova i sarađuju u piratskim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG