Linkovi

Gojaznost problem koji se u Sjedinjenim Državama najbrže širi 


Lekari generalno preporučuju fizičku aktivnost, poput vožnje bicikla, kao jednu od nekoliko mera koje pacijenti mogu da preduzmu u borbi protiv gojaznosti. Saradnik Glasa Amerike Babak Bordbar, pripremio je izveštaj o merama koje se preduzimaju da bi se Amerikanci ubedili da češće voze bicikl.

Upotreba automobila širom sveta je u porastu. To ima veliki uticaj na zdravlje i život na celoj planeti. Beri Popkin, direktor Interdisciplinarnog centra za gojaznost na Univerzitetu Severne Karoline u Čepel Hilu, sproveo je globalno istraživanje posledica dijete i uticaja ekoloških faktora na zdravlje.

«U proteklih 50 - 60 godina, u eri posle Drugog svetskog rata, u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama sa visokim primanjima, način života se sporo menja i ustaljuje se, ishrana je sve bogatija i sladja i – u tom procesu – postajemo sve gojazniji.»

Geri Gardner, viši istraživač u Institutu «Vorldvoč», kaže da to ima kobne posledice.

«Gojaznost u Sjedinjenim Državama je dostigla nivo epidemije. Otprilike 60 odsto, odnosno oko dve trećine odraslih Amerikanaca je danas ugojeno ili preterano gojazno i taj procenat se povećava.»


«Moramo da shvatimo da je fizička aktivnost korisna i bez obzira na problem telesne težine. Biti fizički aktivan je veoma važno za razvoj i starenje. Žene koje su aktivne u detinjstvu i zreloj dobi imaju daleko manje šanse da obole od osteoporoze. Aktivnost je važna i za muškarce i za žene kad je u pitanju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nekoliko vrsta raka je vezano za neaktivnost. Drugim rečima, ako povećate fizičku aktivnost tokom zrelog doba, smanjićete rizik od nekoliko vrsta raka i svakako ćete smanjiti rizik od dijabetesa, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti uopšte.»

Ovaj problem ne pogadja samo odrasle. Prema Centru za kontrolu bolesti, 26 odsto dece starosti do 15 godina, klinički je gojazno ili ugojeno. Ovom studijom je utvrdjeno da samo dva odsto dece vozi bicikl ili pešači do škole, što je 60 odsto manje nego pre 40 godina. Na osnovu ovog izveštaja kongresmen Džejms Oberstar, predsednik Odbora za transport i infrastrukturu u američkom Predstavničkom domu, pokrenuo je inicijativu za izgradnju bezbednih ruta do škole, kako bi se mladi podstakli da pešače i voze bicikl.

«Podižemo ceo naraštaj mladih koji su nepokretni i broj slučajeva dijabetesa tipa dva, odnosno stečenog dijabetesa, medju mladima do 15 godina starosti, za manje od pet godina je udvostručen i meni se čini da je put da se izadje na kraj sa ovom epidemijom gojaznosti – pridobijanje dece da ponovo voze bicikl i pešače do škole.»

Uprkos sadašnjim statistikama o gojaznosti i neaktivnosti, kongresmen Oberstar je optimista.

«Menjamo navike cele generacije Amerikanaca i nastavićemo to investiranje u budućnost.»

«Bicikl može da donese veliku promenu u pogledu gojaznosti. Ako vozite bicikl 20, 30 minuta dnevno, to je vežba koja može da donese kritičnu razliku između osoba koje postaju ili ne postaju gojazne.»

I Gardner i Oberstar su saglasni da je to ozbiljan problem i da navođenje ljudi da koriste bicikl umesto automobila može da bude rešenje.

XS
SM
MD
LG