Linkovi

Burne reakcije na izjavu predsednika Tadića o mogućoj podeli Kosova


Srpska politička javnost burno je reagovala na izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da postoji mogućnost podele Kosova.

Predsednik Tadić podelu je spomenuo kao mogućnost, ali samo ukoliko budu iscrpljenje sve opcije u vezi sa statusom Kosova. "Rešenje za Kosovo pronaći će se unutar koncepta suštinske autonomije i do pitanja podele Kosova neće doći", rekao je predsednik Tadić i dodao da je sada na dnevnom redu pregovarački proces u kome se štiti međunarodno pravo.

I visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović smatra da neće biti potrebno razmatrati opciju podele Kosova. "Ukoliko Srbija uspostavi političko jedinstvo i nastavi na međunarodnom planu kako je započela, opciju podele Kosova nećemo imati potrebe da razmatramo, jer će Kosovo biti autonomija u okviru Srbije", rekao je Bajatović.

I dok poslanica G17 plus sa Kosova, Stojanka Petković, smatra da je podela po etničkom principu jedno od rešenja za Kosovo, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić podseća da u Ustavu piše da je celovito Kosovo sastavni deo Srbije. A koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenjuje da je "Tadić u poziciji lošeg trgovca, da nema nikakvu ideju što je izraz slabosti i da je podela Kosova loš izgovor.

I posle poziva predsednika Tadića susedima da se uzdrže od priznavanja nezavisnosti Kosova i šef diplomatije Vuk Jeremić ponovio je uverenje da susedne zemlje uoči glasanja o inicijativi Beograda u Generalnoj skupštini UN neće povlačiti poteze koji bi narušili mir i stabilnost u regionu. "Mi nikome ne pretimo, mi naprosto kažemo da želimo da budemo partneri s našim susedima u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, ali nijedan jednostrani akt narušavanja našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta ne može biti tolerisan", rekao je ministar Jeremić.

XS
SM
MD
LG