Linkovi

Američki sekretar za odbranu izneo viziju uravnotežene vojne strategije


Četiri meseca pre isteka mandata administracije predsednika Buša, američki sekretar za odbranu Robert Gejts izneo je svoju viziju američke vojne strategije, rekavši da Pentagon mora da uspostavi ravnotežu između konvencionalnih vojnih sposobnosti i sposobnosti da se suprotstavlja pobunama. Gejts je takođe izneo neke pouke koje je izvukao iz ratova u Iraku i Avganistanu.

Govoreći klasi studenata Nacionalnog univerziteta odbrane, ovde u Vašingtonu, sekretar Gejts je rekao kako veruje da će sposobnost Amerike da se narednih godina suprotstavi opasnostima po sopstvenu bezbednost zavisiti od njenih uspeha u aktuelnim konfliktima.

”Otvoreno govoreći, ako bismo podbacili, odnosno ako bi se zaključilo da smo podbacili, bilo u Iraku ili Avganistanu, to bi bio katastrofalan udarac za naš ugled, kako među prijateljima i saveznicima tako i među potencijalnim neprijateljima“, rekao je Gejts i dodao da će broj borbenih jedinica u Iraku vremenom opadati:

”Bez obzira ko bude izabran za predsednika, u novembru, Amerika će još godinama imati ulogu u Iraku, bilo kao savetnik bilo kao učesnik u antiterorističkim aktivnostima“.

Gejts je rekao da broj američkih vojnika u Avganistanu raste i da tamošnji konflikt iz više razloga predstavlja kompleksniji i teži dugoročni zadatak nego Irak. Nazvavši konflikte u Iraku i Avganistanu ”nasilnim promenama režima propraćenim izgradnjom nove države pod konstantnom vatrom“, Gejts je rekao da je malo verovatno da će Sjedinjene Države u skorijoj budućnosti biti umešane u neku sličnu situaciju. Međutim, on je upozorio da će se američke oružane snage verovatno suočiti sa sličnim izazovima i da je stoga važno uvežbavati direktno suprotstavljanje pobunama i uvesti u redovnu upotrebu nove i nekonvencionalne vojne veštine. Ipak, dodao je da će Sjedinjene Države morati da se hvataju u koštac i sa tradicionalnijim vrstama opasnosti.

”Prošlomesečni snimci ruskih tenkova kako ulaze u Republiku Gruziju predstavljali su podsećanje da nacije i države i njihove vojske još igraju veliku ulogu“, rekao je Gejts.

Američki sekretar za odbranu ipak je dodao da nema razloga ”ponovo se naoružavati za još jedan Hladni rat“ sa Rusijom i zaključio svoj govor pozivom ovoj klasi američkih oficira da zauzmu skromniji stav o tome šta američka vojna sila i tehnologija mogu da ostvare. On je pozvao studente da nikada ne smetnu sa uma ”prihološku, kulturnu, političku i ljudsku dimenziju ratnog sukoba“, za koji je rekao da je "neminovno tragičan, neefikasan i neizvestan".

XS
SM
MD
LG