Linkovi

Evropska komisija: Srbiji do 2010. godine oko 585 miliona evra


Evropska komisija je danas usvojila plan finansijske pomoći kandidatima i potencijalnim kandidatima za evropsko članstvo, u okviru toga je predvidjeno da Srbija do 2010. godine dobije oko 585 miliona evra, a sredstva su namenjena jačanju vladavine prava i ekonomskom razvoju.

Od ukupne svote evropskog novca, 4,4 milijarde evra, Srbija će do 2010. godine od Brisela dobiti nešto manje od 600 miliona- plan je da se tim sredstvima podrže one tačke ukupnih reformi čije je osnaženje za evropsku stranu od ključnog značaja- pre svega, kao što je to slučaj i sa ostatakom područja Zapadnog Balkana, vladavina prava, a odmah zatim i ekonomski i društveni razvoj.

Sadašnja pozicija Srbije joj omogućava pristup do dva od ukupno pet fondova- izgradnju institucija i prekograničnu saradnju. Ključ za korištenje svih evropskih pred-pristupnih fondova je kandidatski status, koji bi otvorio vrata za finanskijsku podršku razvoju životne sredine u Srbiji, transporta i ruralnog razvoja- oko milijardu evra dostupnih do 2012. godine.

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren je, povodom današnje odluke Komisije izjavio kako je put ka EU popločan reformama, a sve sa ciljem da se poboljša život ljudi i ispune vrlo jasni kriteriji za evropsko članstvo. Napredak na ovom putu zahteva ne samo puno političke volje, već i značajna finansijska ulaganja. Komisija pomaže proces finansijskim sredstvima", rekao je komesar Ren.

XS
SM
MD
LG