Linkovi

Predstavnički dom glasao protiv plana za spasavanje američkih finansijskih institucija


Američki Predstavnički dom glasao je protiv plana za spasavanje američkih finansijskih institucija, koji je predložila Bušova administracija. Sa 228 prema 205 glasova zakonodavci su odbacili predlog paketa mera od 700 milijardi dolara, uprkos tome što su i predsednik Buš i vodeći članovi Kongresa pozivali zakonodavce da usvoje tu meru, rekavši da bi njeno odbacivanje gurnulo američku privredu u duboka previranja.

Predstavnik Bele kuće rekao je da je predsednik Džordž Buš razočaran tim glasanjem i da će se sastati sa svojim najvišim saradnicima kako bi odlučili o sledećem koraku. Vodeći članovi Demokratske i Republikanske stranke uzajamno su se optuživali za poraz tog predloga. Republikanski lideri izjavili su da će pokušati da sa demokratama izrade nov nacrt zakona.

Lider demokrata u Predstavničkom domu, Steni Hojer, rekao je uoči glasanja da će odbacivanje te mere izazvati raspad finansijskog sistema i da ni jedan grad ili selo u Americi neće izbeći njegov uticaj. Pojedinosti o odbačenom planu moći ćete da čujete odmah posle vesti.

Suočeni sa najtežim glasanjem ikada, demokrate i republikanci su izražavali svoju podršku ili protivljenje tom zakonskom predlogu na 110 stranica. Glavni elementi obuhvatali su ovlašćenje vladi da otkupi loše kredite i tako stekne deo imovine propalih finansijskih kompanija, zatim osnivanje moćnog upravog odbora za nadgledanje sprovođenja tog plana, mere za pomoć Amerikancima da izbegnu gubitak kuća i stanova i ograničavanje kompenzacija direktorima finansijskih firmi.

Prema planu, Kongres bi odmah obezbedio sredstva u vrednosti od 250 milijardi dolara, da bi nakon toga bilo stavljeno na raspolaganje još 100, a potom još 350 milijardi dolara, o čemu je trebalo da se glasa naknadno. Predsednik odbora Predstavničkog doma za finansijske usluge Barni Frenk je tim povodom izjavio:

«Žao nam je što smo zapali u ovakve ekonomske teškoće, što je učinilo ovaj dan donošenja odluke neophodnim. Niko nije srećan što je došlo do propasti našeg ekonomskog sistema.»

Republikanski lideri su apelovali na svoje članove da podrže taj predlog, ali su istovremeno izražavali svoju zabrinutost. Evo šta je uoči glasanja rekao kongresmen Adam Patnam:

«Svedoci smo domino efekta dok jedan za drugim padaju stubovi finansijskog sistema u Sjedinjenim Državama.»

I mada su pohvalili poboljšanja uneta u plan, kao rezultat pregovora dve stranke, mnogi republikanci su se protivili toj meri. Evo kako su je komentarisali republikanci Džeb Hensarling iz Teksasa i Majk Pens iz Indijane:

«Plašim se da bi ovaj zakon mogao da ima neželjene posledice. Plašim se da bi se moglo desiti da na kraju ne uspe. Plašim se da tu ima suviše spasavanja, a nedovoljno rada i truda. Plašim da bi poreski obveznici mogli da naslede izuzetno veliki dug.»

«Smatram da je ovo najveće spasavanje korporacija u američkoj istoriji, koje zauvek menja odnos izmedju vlade i finansijskog sektora i prenosi teret troškova na američki narod i to ne mogu da podržim.»

Pre današnje debate predsednik Buš je apelovao na članove Kongresa da usvoje ovu meru i nastojao da ublaži strahovanja Amerikanaca:

«Svaki član Kongresa i svaki Amerikanac bi trebalo to da ima na umu. Glas za ovaj zakonski predlog je glas da se spreči ekonomska šteta koja bi bila naneta vama i vašoj zajednici.»

Nagovešteno je da bi Predstavnički dom mogao ponovo da glasa o ovom zakonskom predlogu.

Cene nafte na njujorškoj berzi takođe su pale posle vesti da je Predstavnički dom odbacio predlog zakona za spasavanje finasijskih institucija. Barel nafte za buduće isporuke pao je za osam dolara - na 98 dolara i 90 centi. Trgovci naftom zabrinuti su da bi odbacivanje pomenutog plana moglo da uspori rast američke privrede i smanji potražnju za energentima.

XS
SM
MD
LG