Linkovi

U Podgorici održana Izborna skupština Srpskog nacionalnog savjeta


Prema Zakonu o manjinama, Srpski nacionalni savjet biće zvanični predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori, čemu se protive neke prosrpske stranke.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, Momčilo Vuksanović, rekao je da će Savjet učiniti sve da konačno zaustavi asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Vuksanović je rekao je da je zadovoljstvo uspješno završenim osnivanjem Srpskog savjeta poremetilo ''orkestrirano negodovanje pojedinih političkih stranaka koje nisu učestvovale u njegovom formiranju''.

On je kazao da se dugo čeka na rješavanje statusa Srba u demokratskoj parlamenternoj proceduri, ali da je sada već svakome jasno da je to "nemoguće u ovakvom političkom ambijentu preglasavanja vještački stvorene političke većine u crnogorskom parlamentu".

Prema njegovim riječima, Savjet hoće da Srbima pripadne njihov, srpski jezik, kao i mediji, centri kulture i simboli.

''Da budemo adekvatno zastupljeni u državnim institucijama, lokalnim upravama i mjesnim zajednicama, naročito onima gdje imamo apsolutnu većinu'', pojasnio je Vuksanović.

Formiranje Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori predstavlja skandal, ocijenjeno je danas iz Srpske narodne stranke.

Savjet je i za Narodnu stranku apsolutno neprihvatljiv, jer joj „ne pada na pamet da se zbog loše vlasti odriče statusa državotvotnog naroda u našoj matičnoj državi, koja je stvorena vjekovnom borbom naših predaka".

Srbi su, prema programu Demokratske srpske stranke, državotvorni narod i formiranje Srpskog nacionalnog savjeta je protiv programskih načela i ubjeđenja partije, rekao je danas predsjednik DSS-a Ranko Kadić.


XS
SM
MD
LG