Linkovi

Pol Njuman umro okružen porodicom i prijateljima u Vestportu


Oskarovac Pol Njumen, glumac i reditelj, filantrop i vozač trkačkih automobila, umro je prekjuče u 84. godini života nakon duge borbe sa rakom. Njegov predstavnik je izjavio da je Njuman umro kasno u petak okružen porodicom i prijateljima na svojoj farmi u Vestportu u saveznoj državi Konektikat.

Pol Njumen je bio jedan od najizuzetnijih američkih glumaca, ali je odbijao da igra holivudsku zvezdu željnu publiciteta. Mada se pojavio u preko 50 filmova, ovaj dobitnik Oskara je više voleo da živi povučeno u gradiću Vestportu u saveznoj državi Konektikat, sa suprugom, glumicom Džoan Vudvord. Pol Njumen je odrastao u predgradju Klivlenda u Ohaju. Pošto je diplomirao na Kenion koledžu u Ohaju, proveo je dve godine igrajući u lokalnim produkcijama. Potom se vratio u Klivlend gde je, nakon smrti oca, vodio porodični biznis. Medjutim, 18 meseci kasnije, upisao se na Dramski fakultet Jelskog univerziteta.

Kao što je sam objasnio: «Imao sam unutrašnji poriv da glumim. Bežao sam od biznisa prodaje sportske opreme.»

1953. je nastupio na Brodveju u drami «Piknik». Kritičari su vrlo povoljno ocenili nastup. Tokom prikazivanja drame, Njumen je potpisao ugovor sa studiom Vorner Braders i upoznao Džoan Vudvord, koja je dobila ulogu u filmu «Piknik». 1954. godine, pošto se razveo od prve supruge, venčao se sa Džoan Vudvord sa kojom je tokom niza godina dobo šestoro dece. 1954. godine je takodje debitovao u filmu «The Silver Chalice», bibliskom epu, za koji njegova porodica tvrdi da je «najgori film svih vremena». Medjutim, sreća se promenila i od 1958. do 1967. je nastupao u klasičnim američkim ostvarenjima «Cat on a Hot Tin Roof», «The Hustler», «Hud» i «Cool Hand Luke». Takodje je nastupao u hit filmovima «Butch Cassidy and the Sundance Kid» i «Sting».

Tokom više od šest decenija glume, devet puta je nominovan za Oskara i dobio je počasnu titulu najboljeg glumca za ulogu u filmu «The Color of Money» iz 1986. godine. Uz izvanredan smisao za crni humor, rekao je u intervju za TV da ga je osvajanje Oskara u 62. godini života, lišilo iluzijee da će ga dobiti pod stare dane.

«Lepo je što sam ga dobio, ali je ovo uništilo sliku koju sam imao, koja mi je uvek bila u glavi, na kojoj publika pada u trans, čita se moje ime, na scenu se donose nosila i ova čvornovata, smežurana ruka se pomalja ispod čaršava, grabi Oskara i sklanja ga pod pokrivač. I onda iznose nosila. Eto lišili su me tog sna i ne znam da li sam srećan zbog toga.»

Njumen je snimao filmove i 90-tih godina prošlog veka: «Mr. and Mrs. Bridge» , «Hudsucker Proxy» i «Message in a Bottle». Nakon završetka poslednjeg filma, u jednom intervjuu je izjavio da bi mogao da razmisli o snimanju još jednog filma pre no što se penzioniše.

«Čujte, dugo već glumim. Hteo bih da probam nešto drugo. Da razmislim o određenim vidovima duhovnog života. Ne mislim na Boga, mislim na duhovni svet. Kako je neko rekao: poslednja stvar koju čovek želi da učini jste poslednja stvar koju i učini. Hoću da se pripremim za to.»

Strast prema automobiliskim trkama je dovela do uspešne sporedne karijere trkačkog vozača i 1975. godine bio je drugi u trci 24 sata lE mANA. 1990. godine, U 70. godiniI života, bio je drugi u 24-očasovnoj trci u Dejtona biču i postao najstariji vozač pobedničkog tima. Njumen je takodje stekao priznanja za rad iza kamere, dobio je Zlatni globus i nominaciju za Oskara za najboljeg reditelja za film «Rachel, Rachel», u kojem je igrala njegova supruga. Pošto je proveo gotovo pola veka na filmu, Pol Njumen je priznao da se ta industrija promenila na način koji mu se ne dopada.

«Kad sam počeo filmsku karijeru, to je bilo vrlo slično automiblskim trkama: odnosno vladala je drugarska atmosfera. Da, bilo je važno raditi, ali prijateljstva su bila iznad svega. Sada imam osećaj da su najvažniji raspored snimanja i datumi premijere, a ne sam film. To je uznemiravajuće. Pitam se da li filmovi zaista i dalje teže da prouče ljudska stanja.»

Pored filmova i strasti prema automobilima, Njumen je osnovao kompaniju prehrambenih proizvoda «Newman's own». Kompanija proizvodi sosove za salatu i za špagete, kao i kokice. Zaradom od te kompanije finansiran je određen broj humanitarnih organizacija koje je Pol Njumen osnivao tokom niza godina. Jedna od njih Skot Njumen Fondacija, osnovana u čast njegovog sina Skota, koji je umro u 28. godini od preterane doze lekova i alkohola. Glumac, reditelj i filantrop Pol Njumen umro je u osamdeset četvrtoj godini života.

XS
SM
MD
LG