Linkovi

Crna Gora jedina zemlja regiona čijim je građanima Rusija ukinula vize


U istoj sedmici kada je pozvana da pristupi Jadranskoj povelji, što je korak ka približavanju NATO-u, Crna Gora je postala jedina zemlja regiona čijim je građanima Rusija ukinula vize.

Primjena sporazuma o bezviznom režimu između Crne Gore i Rusije trebalo bi da počne za deset dana, dok se sporazum tehnički primijeni i sprovede na ruskim granicama, najavio je ruski ambasador u Podgorici Jakov Gerasimov.

"To je veoma važan događaj kada uzmemo u obzir da iz regiona samo Crna Gora ima takav sporazum sa Rusijom. Mi smo zadovoljni što je Crna Gora omogućila bezvizni režim za ruske državljane", kazao je Gerasimov.

On je podsjetio da se približava jubilej 300 godina uspostavljanja odnosa između dvije države.

"Svjesni smo da je suština povezivanja dvije moderne države u tome da što više Crnogoraca posjeti Rusiju i na licu mjesta se upozna sa njenom kulturom, kao što to naši državljani rade u Crnoj Gori", zaključio je Gerasimov.

A poziv Crnoj Gori da pristupi Jadranskoj povelji znači da će ta država u punopravno članstvo NATO biti pozvana već na narednom samitu te organizacije u Strazburu, ocijenio je vojni analitičar Zoran Dragišić.

On je kazao da poziv Sjedinjenih Američkih Država u ime članica Jadranske povelje da Crna Gora postane članica, znači korak naprijed ka NATO-u.

"Članice Jadranske inicijative su praktično države koje su sada dobile poziv za učlanjenje u NATO, osim Makedonije, koja ima problem sa imenom. To praktično znači uključivanje Crne Gore u prvi krug proširenja NATO-a. pa Crna Gora vrlo brzo može postati članica NATO-a", kazao je Dragišić.

XS
SM
MD
LG